Tom Waits

Step Right Up: The Songs of Tom Waits (Caroline/Virgin 72438 4111427)

Tussen de recent verschenen tribute-albums die goede sier maken met de songs van John Lennon, Marvin Gaye, Leonard Cohen en zelfs een complete remake van Carole King's Tapestry, is er maar één die werkelijk recht doet aan de artiest in kwestie. De muziek van Tom Waits leent zich voor velerlei interpretaties, zo blijkt uit het album Step Right Up waarop voor de verandering eens geen popsterren als Bono of Sting, maar onbekendere artiesten aan bod komen. Naast een oude opname van Tim Buckley, die al in 1973 zijn liefde betuigde aan Waits' Martha, tonen jonge groepen als Tindersticks en Magnapop dat ze het werk van Waits niet alleen begrepen hebben, maar dat ze er een eigen wending aan durven te geven. Niet geheel toevallig zijn het juist de vrouwen onder de bijeengebrachte muzikanten, die een nieuwe dimensie toevoegen aan klassiekers als Ruby's arms (nadrukkelijk meisjesachtig gezongen door Angie Hart van het Australische Frente!) en Old shoes, in een explosieve versie van de Engelse groep Drugstore. De spectaculairste herbewerking komt van Buzzcocks-zanger Pete Shelley, die het van oorsprong ingetogen Better off without a wife ondersteboven keert in een opgeruimde punk-popversie met een vette knipoog naar zijn seksuele voorkeur. Een songschrijver van Waits' formaat, blijft overeind als er minder dan voorzichtig met zijn nummers wordt omgesprongen.

    • Jan Vollaard