Taiwan wil onderzeeërs

ROTTERDAM, 27 DEC. Taiwan wil twee gebruikte onderzeeërs van Nederland kopen, aldus berichtte gisteren het Taiwanese dagblad United Daily News. Als bron werden 'marine-kringen' geciteerd.

Het is voor Taiwan moeilijk om aan onderzeeërs te komen omdat China druk uitoefent op westerse landen geen wapens te leveren aan Taiwan. Volgens een Taiwanese marine-officier was Taiwan bezig naar 'kanalen' te zoeken om twee Nederlandse onderzeeërs aan te schaffen. Woordvoerders van het Taiwanese ministerie van defensie wilden dit bericht niet bevestigen.

De verhouding tussen Taiwan en de Volksrepubliek China is sinds juni dit jaar ernstig bekoeld nadat de president van Taiwan, Lee Teng-hui, een bezoek aan de VS had gebracht. De Chinese regering beschouwt Taiwan als een 'afvallige provincie' en zag in het bezoek van Lee Teng-hui eens te meer een poging om onafhankelijk te worden. Als waarschuwing aan Taiwan hield China vlootoefeningen.

In augustus dit jaar kondigde de commandant van de Taiwanese marine, Ku Chong-lian, aan dat hij doorging met de plannen om een zevende vloot op te zetten. Deze vloot zal onder meer bestaan uit zes fregatten uit de 'Knox-klasse', die van de VS zijn geleased, en zestien fregatten uit de 'Lafayette-klasse', die van Frankrijk zijn gekocht.

De regeringsfracties zijn verdeeld over een mogelijke levering van twee gebruikte onderzeeërs aan Taiwan. De VVD-fractie staat er niet negatief tegenover. PvdA en D66 wijzen levering van de hand. Ook Economische Zaken reageert afwijzend.

In 1992 weigerde de Nederlandse regering om een exportvergunning te geven voor de levering van nieuwe onderzeeërs aan Taiwan.

“De relatie tussen China en Taiwan is sindsdien niet veel verbeterd”, constateert een woordvoerder van economische zaken. “Dus op dit moment kan van levering geen sprake zijn.”

Het Tweede Kamerlid Blaauw (VVD) wijst een eventueel Taiwanees verzoek niet bij voorbaat van de hand. “Ik sta hier niet negatief tegenover. De relatie tussen China en Taiwan is verbeterd, dus ik kan me voorstellen dat China er minder moeite mee heeft dan in het verleden.”

PvdA-woordvoerder Valk is tegen levering. “Ik zie geen reden om het Nederlandse wapenexportbeleid te veranderen en dat verbiedt de levering van onderzeeërs aan Taiwan.”

Zijn D66-collega Van den Bos steunt deze opvatting. “We hebben op dit moment goede relaties met China, die moeten we niet in de waagschaal stellen voor twee boten.”