Stijging gaat voorlopig door; Werkloosheid in Japan naar recordhoogte

TOKIO, 27 DEC. De werkloosheid in Japan heeft vorige maand het hoogste peil bereikt in de afgelopen veertig jaar. In november liep de werkloosheid onder de beroepsbevolking op tot 3,4 procent.

Dit heeft de Japanse regering gisteren bekend gemaakt. Het cijfer van 3,4 procent is nog altijd laag in vergelijking met de Verenigde Staten (5,6 procent) en met de Europese Unie, waar in veel landen het cijfer rondom de 10 procent schommelt. Voor Japan is het cijfer echter een schok, omdat het land lang nauwelijks werkloosheid kende, en omdat cijfer nooit zo hoog was sinds de regering in 1953 begon met het bijhouden van de statistiek.

Daarbij komt dat aan de stijging van de werkloosheid voorlopig geen einde lijkt te komen. “In de huidige economische situatie zijn bedrijven waarschijnlijk niet geneigd hun personeelssterkte uit te breiden”, zei een overheidsfunctionaris in een toelichting. Ook Isamu Miyazaki, hoofd van Japans economisch planburau EPA die tevens een ministerspost vervult, waarschuwde ervoor dat de werkloosheid verder kan oplopen. Vorige maand liet hij al weten dat het werkelijke cijfer aanzienlijk hoger ligt dan de officiële gegevens uitwijzen.

De grootste vakcentrale van Japan, Rengo, heeft er gisteren na publicatie van de cijfers bij de regering op aangedrongen zo spoedig mogelijk een bijeenkomst met werkgevers en werknemers te organiseren. De drie partijen moeten zich tijdens het overleg concentreren op maatregelen om de werkgelegenheid te behouden. Volgens Rengo, die 8 miljoen leden telt, moet de regering behoud van werkgelegenheid tot prioriteit in haar beleid verklaren. Zij moet samen met de werkgevers en vakbonden met fikse maatregelen komen om arbeidsplaatsen veilig te stellen, aldus de centrale.

De economie van het land verkeert al enige jaren in moeilijkheden, sinds de luchtbel-economie begin jaren negentig knapte. De prijzen van vastgoed zijn dramatisch gedaald, waardoor banken de waarde van hun onderpanden hebben zien wegsmelten en kampen met minimaal 600 miljard gulden aan slechte leningen. De dure yen heeft bovendien gezorgd voor een daling van de Japanse export, traditioneel de motor van de economie.

In oktober dit jaar bedroeg het werkloosheidspercentage nog 3,2. Vorig jaar november zocht 2,9 procent van de Japanners naar een baan.

De reacties op de jongste cijfers in Japan liepen uiteen. Onafhankelijke economen stelden dat de werkloosheid een gegeven is dat altijd een beetje achterloopt bij de actuele stand van de economie. “Dat betekent dus dat deze cijfers meer zeggen over economische situatie in de afgelopen maanden”, concludeerde een van hen. Hij verwees daarbij naar het aantal beschikbare banen. Dat is in november gestegen tot 63 per 100 werkzoekenden vergeleken met 61 in oktober. (Reuter, AP)