SAUCIJZEDRIEHOEKJES

Deze borrelhapjes kunt u een dag van tevoren maken, naast elkaar op een vetvrij papier beklede bakplaat schikken, met vetvrij papier afdekken en op een koele plek bewaren. Verwijder het papier voor u de bakplaat in de oven doet. U kunt ze ook invriezen; doe ze in dat geval in een vriezerbakje en leg een vel vetvrij papier op elke laag. Ideaal om voor de feestdagen achter de hand te hebben.

Voor circa 36 driehoekjes

500 gram worstvlees

125 gram gehakte champignons

75 gram gesnipperde ui

150 gram geraspte belegen kaas

2 eetlepels fijngehakte verse salie

zout en versgemalen peper

circa 350 gram filodeeg

gesmolten boter

Doe het worstvlees, de champignons en ui in een koekepan en bak op een middelhoog vuur onder regelmatig omscheppen tot het vlees bruin is en de ui gaar is. Schep het mengsel met een schuimspaan uit de pan over op een met keukenpapier beklede schaal en laat uitlekken. Doe het worstmengsel in een kom en schep er de kaas, salie en wat zout en peper door. Snijd het filodeeg in de lengte in repen van circa 7 cm breed. Leg de repen deeg op vetvrij papier en dek ze af met vochtig keukenpapier om te voorkomen dat het deeg uitdroogt. Leg een vel vetvrij papier op een werkvlak. Leg één reep deeg op het papier; kwast de bovenkant van het deeg licht in met wat gesmolten boter. Schep circa 1 dessertlepel vulling aan het uiteinde van de deegreep. Vouw één hoekje van het deeg diagonaal over de vulling zodat de korte rand op de lange rand van het deeg past en u een rechthoek hebt. Ga zo door met omvouwen tot u aan het eind van de reep bent en een driehoek hebt. Schik het pakje met de vouwnaad onder op een bakplaat van 26 x 38 cm. Kwast het pakje in met gesmolten boter. Maak de rest van de driehoekjes op dezelfde manier en kwast ze ook in. Zet de bakplaat 10 minuten in een op 220ß8C voorverwarmde oven, of tot het deeg goudbruin is.

    • Kim Maclean