Oprichter Albeco voor miljoenen aansprakelijk gesteld

ROTTERDAM, 27 DEC. Curator mr. H. Overes van het failliet verklaarde beleggingsfonds in diamanten Albeco gaat een opmerkelijk vonnis van de Haagse rechtbank gebruiken om in Luxemburg meer geld voor de boedel te achterhalen.

Vrijdag besliste vice-president mr. B. Punt van de Haagse rechtbank dat oprichter A. Lagerwaard van Albeco samen met twee andere leidinggevenden en twee buitenlandse vennootschappen van Lagerwaard persoonlijk aansprakelijk zijn voor 20 miljoen gulden die verdwenen zijn bij Albeco. Met dit vonnis in de hand wil curator Overes geld krijgen dat op Luxemburgse bankrekeningen van Albeco staat. Hoeveel dat precies is weet hij niet. “In elk geval is in maart van dit jaar 8 miljoen gulden naar Luxemburg overgemaakt.” Op 5 januari is er een hoorzitting bij de rechtbank in Luxemburg, waar de betrokken bank en de rekeninghouders meer duidelijkheid moeten geven.

Overes noemt het “bijzonder” dat de Haagse rechtbank in kort geding een oordeel heeft geveld over de bestuursaansprakelijkheid. In faillissementen van grote bedrijven duurt het meestal jaren voordat er vonnis wordt geveld over bestuurlijk wanbeleid. Albeco beloofde beleggers te handelen in ruwe diamanten en te beleggen in geslepen diamenten. Overes heeft berekend dat beleggers meer dan 22 miljoen hebben ingelegd, maar hij denkt dat dat geld grotendeels weg is omdat de diamanten die Albeco heeft veel minder waard zijn dan voorgespiegeld.

Overes is voorlopig niet van plan de veroordeelde personen failliet te laten verklaren als zij het geld niet kunnen betalen.