Opnieuw verlies voor Polygram op hogere beurs

AMSTERDAM, 27 DEC. Polygram incasseerde vanmorgen opniew een klap op de Amsterdamse effectenbeurs. De muziek- en filmdochter van Philips, die vorige week een profit-warning gaf, moest bijna twee gulden terug op 83,70 gulden. De AEX-index noteerde kort na het middaguur precies 2,5 punt hoger op 484,02 punten.

AMSTERDAM Bij een vrijwel constante dollar kwam de graadmeter voor de stemming iets uit boven het slotrecord van 483,77 punten dat op 6 december van dit jaar werd gevestigd. Naast het verlies van Polygram was ook de koerswinst van 2,20 gulden voor Hoogovens opmerkelijk. Beleggers leken onder de indruk van de opbeurende woorden in de nieuwjaarsrede van topman M. van Veen. Ook Koninklijke Olie was sterker, 1,90 gulden op 223,80 gulden. Uitgever VNU boekte een winst van tachtig cent op 219 gulden.

KLM profiteerde niet van een gunstig analistenrapport van ING. Het aandeel noteerde slechts een dubbeltje hoger op 56,70 gulden. Ofschoon ING van mening is dat KLM redelijk geprijsd is adviseert de bank beleggers het aandeel te kopen. Volgens ING zal KLM in het middelpunt van de aandacht komen te staan bij de nieuwe besprekingen over consolidatie in de vliegtuigindustrie.

In de financiële hoek steeg het aandeel ING zeventig cent tot 106,90 gulden. ABN Amro verloor een dubbeltje op 72,60 gulden, Fortis Amev twintig cent op 106,50.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York noteerden de aandelenkoersen gisteren op een breed front hoger bij een dunne handel. De Dow Jones-index van belangrijkste fondsen klom 12,29 punten tot 5110,26 punten. Handelaren verklaarden de winst uit de traditionele eindejaarsaankopen van beleggers die vóór het sluiten van hun boeken posities in enkele fondsen willen versterken. TOKIO De effectenbeurs van Tokio boekte vandaag voor de zesde achtereenvolgende dag winst. De Nikkei-index sloot 107,04 punten hoger op 20.011,76. De belangrijkste beursmeter van Japan brak daarmee voor het eerst in ruim 14 maanden door de grens van 20.000 punten.