Kwetsbaar Ajax zoekt nieuwe linksbuiten

AMSTERDAM, 27 DEC. Onoverwinnelijk nog wel, onkwetsbaar niet. Slechts de pechduivel lijkt Ajax in zijn zegetocht te kunnen stuiten. In 1995, het succesvolste jaar uit de historie van de Amsterdamse club na 1972, zat het venijn in de staart. In de voorlaatste wedstrijd viel Marc Overmars weg door een ernstige knieblessure, in het laatste competitieduel tegen NEC (3-1) moest Martijn Reuser het ontgelden. Hij brak zondag zijn scheen- en kuitbeen en is zeker voor vier maanden uitgeschakeld. Reuser liep na het missen van een kans in de 56ste minuut door op NEC-doelman Wilfried Brookhuis. Hij klapte met zijn benen in volle vaart tegen het lichaam van de keeper die zich op de grond al had ontfermd over de bal en brak daarbij zijn rechterbeen op twee plaatsen. Er rust momenteel geen zegen op de linksbuitenplaats bij Ajax, want het 20-jarige talent had voorlopig de toezegging dat hij de vacature van Overmars mocht opvullen.

Reuser stond aan de basis van twee treffers. Hij maakte zelden een actie als Overmars, maar vulde zijn opdracht goed in door sterk combinatiespel. Reuser speelde 28 wedstrijden voor Ajax I, waarin hij drie treffers maakte.

Sinds de laatste competitienederlaag op 8 mei 1994, nu anderhalf jaar geleden tegen Willem II (2-1), is de blessurelijst van Ajax altijd bescheiden gebleven. Slechts het wegvallen van Marcio Santos, die met een gescheurde achillespees in zijn eerste seizoen bij de Europa-Cuphouder waarschijnlijk niet meer aan voetballen toekomt, vormde een grote tegenslag. Nu heeft het noodlot in een korte tijd twee keer toegeslagen. Ajax zal zich noodgedwongen op de spelersmarkt moeten oriënteren voor versterking. De positie van linksbuiten was toch al niet dubbel bezet. Het aloude huisconcept is dermate afhankelijk van goede flankspelers, dat de aanwezigheid van een specifieke linksbuiten onontbeerlijk is. Verder moet Ajax de komende maand, waarin het competitiewedstrijden speelt tegen Willem II, Sparta en Go Ahead Eagles alsmede mogelijk twee bekerwedstrijden, Finidi George en Nwankwo Kanu afstaan aan het Nigeriaanse elftal dat de Africa Cup verdedigt. De A-selectie is dan geslonken tot zestien spelers (inclusief twee keepers).

Daarom zijn inmiddels al de namen gevallen van Peter Hoekstra (PSV), Max Huiberts (Borussia Mönchengladbach) en de Feyenoorder Regi Blinker, die echter op het punt staat de overstap naar FC Luzern te maken. Met Hoekstra, die niet meer past in het spelsysteem bij PSV en wiens contract bijna is afgelopen, had Van Gaal in de zomer al een oriënterend gesprek. Het is echter de vraag in hoeverre de Eindhovense club wil meewerken aan het sterker maken van een directe concurrent. Tenslotte wil PSV dit jaar koste wat kost landskampioen worden om volgend seizoen Champions League te spelen.

Volgens penningmeester Arie van Os hoeft de technische staf zich geen zorgen te maken over een gebrek aan financiële middelen. Het gaat wat ver om te stellen dat geld geen rol speelt, maar als er een gerichte aankoop kan worden gedaan is er een flink bedrag beschikbaar om te investeren. Aan vrijwel elke transfer zullen echter nadelen kleven. De nieuwe linksbuiten van Ajax moet immers bereid zijn volgend seizoen weer het veld te ruimen als Overmars zijn rentree maakt. Als de Veluwse dribbelaar komende zomer tenminste niet de wijk neemt naar het buitenland. Verder mag de nieuwe Ajacied dit seizoen eigenlijk geen Europa-Cupduel hebben gespeeld wil hij nog ingezet kunnen worden in de resterende Champions-Leagueduels van Ajax. Dit laatste lijkt een illusie. Ajax heeft tot 15 januari nog de tijd om een nieuwe kracht op te geven bij de UEFA.

Indien daartoe behoefte bestaat, zal er voor die tijd al lang zaken zijn gedaan. Dat past bij de slagvaardigeid van het bestuur. Penningmeester Arie van Os: “Die ongelukken op het veld zijn treurige gebeurtenissen. Nu zal blijken hoe sterk Ajax werkelijk is. Het is niet moeilijk om een club te leiden als het goed gaat. Onze kwaliteiten worden volgend jaar pas echt op de proef gesteld.”

Ajax zou Ajax niet zijn als het niet uit de eigen jeugdopleiding een alternatief presenteert voor het wegvallen van de twee linkerspitsen. Tijdens het trainingskamp in Israel mag de 19-jarige Dave van den Bergh zijn geluk beproeven. Hij debuteert in de oefenwedstrijd tegen Maccabi Haifa op 11 januari. Tot nog toe kwam de tiener uit voor het tweede team. Zijn trainer Gerard van der Lem geeft nogal hoog op over zijn kwaliteiten. De rechterhand van Van Gaal spreekt zelfs van een type-Piet Keizer. “Dave mist de snelheid van Overmars, maar hij is wel begiftigd door een fantastische techniek. Van den Bergh heeft bovendien een betere voorzet dan Finidi. Hij weet op het juiste moment te vertrekken. Daarnaast heeft hij oog voor dieptewerking. Perspectief, zoals wij dat noemen. Twee keer per jaar worden bij ons de ogen van de spelers getest. Hij scoorde daarin hoog en dat komt zijn inzicht bij bepaalde spelsituaties ten goede.”

Volgens Van der Lem is Van den Bergh klaar voor het grote werk. Dat zou goed uitkomen, want deze grote onbekende kan natuurlijk wél in de Champions League worden ingezet. Hoewel het een mirakel zou zijn als zo'n lichtgewicht binnen twee maanden ook toe is aan het hoogste niveau. Van der Lem: “Daar denk ik niet direct aan. Ik kan me niet voorstellen dat we nu nog de Europa Cup winnen. Het is belangrijker dat we weer landskampioen worden.”

Louis van Gaal sprak de hoop uit dat de spelers die hij eventueel gaat benaderen dit keer wel bereid zijn bij Ajax een contract te tekenen. Het zit de technisch directeur nog steeds niet lekker dat Van der Weerden en Makaay een half jaar geleden voor respectievelijk PSV en Vitesse kozen omdat ze niet het risico wilden lopen bij Ajax bankzitter te worden. “Misschien dat de interesse om bij ons te voetballen in deze situatie wat groter is”, aldus Van Gaal met een wat cynische ondertoon.

Zijn dreamteam heeft onverwacht wat deuken opgelopen aan het einde van een jaar waarin Ajax slechts één officiële wedstrijd verloor: op 8 maart werd in de kwartfinale van het bekertoernooi een nederlaag geleden tegen Feyenoord door sudden death. In de huidige competitie heeft Ajax slechts één treffer meer gescoord dan PSV, maar toch een beter doelsaldo (plus zes) en acht punten voorsprong. Als de Amsterdammers op deze voet verder gaan komen ze op een doelsaldo uit van 117-11. Ook op het internationale podium bleef Ajax ongeslagen. In maart heeft de ploeg al twee jaar geen duel meer verloren. In 1995 bouwde Ajax aan een indrukwekkende serie records. Sommige spelers weten niet wat verliezen is. Openbaring Michael Reiziger, die geen wedstrijd oversloeg, speelt al 54 competitieduels zonder nederlaag. Patrick Kluivert, die het smetje in het bekertreffen tegen Feyenoord niet meemaakte, heeft zelfs nog nooit verloren in het eerste van Ajax. Toch kan dit Ajax qua eindresultaat nog niet tippen aan het gouden team dat in 1972 de Europese én de wereldbeker veroverde maar ook de Nederlandse 'dubbel' en passant meepikte.

    • Erik Oudshoorn