Kwasniewski reikt oppositie de hand

WARSCHAU, 27 DEC. Aleksander Kwasniewski heeft zaterdag bij zijn beëdiging als president van Polen het beleid van de Poolse integratie in de Europese instellingen bevestigd en de “krachten van de oppositie” samenwerking en een dialoog aangeboden.

De 41-jarige nieuwe president, die vorige week aftrad als leider van het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD), werd geïnstalleerd tijdens een plechtigheid in beide kamers van het Poolse parlement, in afwezigheid van zijn voorganger, Lech Walesa. Deze had tevoren aangekondigd de installatie van Kwasniewski “om ethische en morele redenen” te zullen boycotten. Enkele dagen voordat hij zijn functie neerlegde zorgde Walesa voor grote politieke opschudding door premier Oleksy, lid van het SLD, van spionage voor Moskou te beschuldigen.

in een op de Poolse televisie uitgezonden toespraak zei Kwasniewski zaterdag dat hij zich zal inzetten voor democratische en markthervormingen en voor de toetreding van Polen tot de Europese Unie en de NAVO. Hij sprak zich uit voor een dialoog en samenwerking met de oppositie en uitte respect voor zijn “voorganger in het presidentiële ambt”. “Ik geloof dat we scheidslijnen kunnen overbruggen en kunnen zoeken naar wat Polen verenigt”, aldus de nieuwe president.

Kwasniewski trachtte de Polen gerust te stellen die zich zorgen maken nu de ex-communisten zowel het parlement als de regering en het presidentschap controleren. “Dit is geen keerpunt of een revolutie. Dit is nog steeds de weg vooruit.” Hij voegde daaraan toe dat “niemand vraagtekens kan plaatsen bij de enorme prestaties van de afgelopen zes jaar. Voor allen die deze grote doorbraak tot stand hebben gebracht, heb ik woorden van opperst respect.”

Kwasniewski voorspelde dat “de Poolse aspiraties in de richting van het NAVO-lidmaatschap in de niet al te verre toekomst verwezenlijkt zullen worden”. Hij nodigde ook buitenlandse investeerders uit en zei dat Polen een open en stabiel land is om zaken mee te doen.

Kwasniewski zag er gespannen uit tijdens de plechtigheid. Hij weigerde na afloop vragen van journalisten te beantwoorden en schrapte een op het programma staande persconferentie. Die spanning is mogelijk te verklaren door de ophef rond Oleksy en de verbittering waarmee Walesa hem de afgelopen maanden heeft bejegend. Bovendien lopen tegen Kwasniewski nog steeds onderzoeken naar de vraag of hij de kieswet heeft geschonden door te liegen over zijn vooropleiding en de inkomsten van zijn vrouw te verzwijgen. Tijdens de plechtigheid demonstreerden enkele honderden mensen bij het parlement. Ze scandeerden 'Weg met de communisten' en de naam van Walesa. (Reuter)