Japanse oppositiepartij Shinshinto kiest Ozawa tot voorzitter

TOKIO, 27 DEC. De Japanse oppositiepartij Shinshinto heeft vandaag Ichiro Ozawa tot nieuwe partijvoorzitter gekozen. Op een persconferentie zei Ozawa vanmiddag dat de Japanse politiek dringend aan hervormingen toe is en de democratie diep geworteld moet raken in de Japanse samenleving.

Ozawa (53) behaalde zijn overwinning op vice-voorzitter Tsutomu Hata na een twee weken durende, uiterst felle, verkiezingscampagne. Hata stelde in een reactie op zijn verlies dat Ozawa, die als secretaris-generaal gewend was achter de schermen te werken, veel naar buiten zal moeten treden om zijn beleid duidelijk te maken aan het publiek.

Ozawa was secretaris-generaal van Shinshinto en werd algemeen beschouwd als de machtigste man binnen de partij. Hij staat bekend als een politicus met een uitgesproken mening en een eigenzinnige handelswijze. Shinshinto ontstond precies een jaar geleden uit een fusie van verschillende oppositiepartijen en is de enige partij die in staat wordt geacht bij volgende verkiezingen de macht van de huidige regeringscoalitie over te nemen. In Japan zijn partijvoorzitters automatisch kandidaat voor het premierschap.

Ook tegenstanders van Shinshinto reageerden positief op de verkiezing van Ozawa. Zo stelde de secretaris-generaal van de regeringspartij Sakigake dat het politieke spectrum meer diepte krijgt nu Ozawa gedwongen is op de voorgrond te treden.

Ozawa versloeg zijn tegenstander Hata in een verkiezing die volgens een geheel nieuwe procedure was georganiseerd. Om de Japanse bevolking meer bij de politiek te betrekken en meer openheid te bewerkstelligen kon elke Japanner tegen betaling van duizend yen (circa 15 gulden) de afgelopen dagen zijn stem uitbrengen. Een mogelijkheid waar 1,7 miljoen Japanners, ruim boven de verwachtingen van de partij, gebruik van hebben gemaakt.

De gevolgde methode resulteerde in een felle verkiezingsstrijd tussen Hata en Ozawa, waarover Ozawa zei: “Ik ben blij dat beleidsonderwerpen ter discussie zijn komen te staan.” De strijd bracht commentatoren en politici van andere partijen er echter toe te speculeren over een mogelijke breuk in de partij. Toen hij zijn nederlaag toegaf zei Hata vanmiddag: “Ik heb geen spijt over de verkiezingsstrijd maar we moeten ervoor zorgen dat het resultaat niet tot een breuk binnen de partij leidt.” Eerder waarschuwde Hata dat de nieuwe voorzitter bij benoemingen binnen de partij eerlijk te werk zal moeten gaan.

    • Hans van der Lugt