Italianen haken af in telecom Rusland

ROME, 27 DEC. Italianen en Russen geven elkaar de schuld van de dreigende mislukking van de privatisering van het Russische telecommunicatiebedrijf Svjazinvest. De Italiaanse staatsholding voor telecommunicatie, Stet, zou hierin een belang van 25 procent krijgen tegen een totale investering van 1,4 miljard dollar (2,3 miljard gulden).

Volgens Maksim Bojko, hoofd van het Russische privatiseringsbureau, heeft Stet op het laatste moment afgezien van de deelneming. De Italianen verwierven eerder deze maand het recht op het Svjazinvest-belang nadat hun bod dat van een consortium met France Télécom en Deutsche Telekom overtroefde. Stet zou 640 miljoen dollar betalen voor een kwart van Svjazinvest en had toegezegd 770 miljoen dollar te investeren in modernisering van het Russische telefoonnet. Het zou de grootste privatisering in Rusland worden waarbij buitenlands kapitaal is betrokken.

Bojko zei dat Stet de afspraak om uiterlijk op 22 december een aanbetaling van twintig procent te doen niet is nagekomen. Stet wilde pas geld storten als het extra garanties van de Russische overheid zou krijgen. Volgens de economische adviseur van president Jeltsin, Aleksander Livsjits, zijn de Italianen bang geworden door de overwinning in Rusland van communisten en nationalisten bij de parlementsverkiezingen van 17 december.

Stet ontkent dit. Het zegt dat de Russen in gebreke zijn gebleven bij operationele afspraken over onder meer licenties, tarieven, de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur en de relatie met Rostelekom, het andere grote telecommunicatiebedrijf in Rusland.

De vertegenwoordiger van Stet in Rusland, Carlo Del Bò, heeft gezegd dat het akkoord niet definitief van de baan is. “We vertrouwen erop dat de onderhandelingen kunnen worden heropend en we hebben al onze bereidheid uitgesproken om alle betalingen op een speciale rekening te zetten.”

Zijn Russische gesprekspartner Bojko houdt de zaak voor gesloten. Hij hoopt volgend jaar aandelen Svjazinvest “tegen gunstiger voorwaarden dan die welke Stet garandeert” te kunnen verkopen. De Russische regering wil uiteindelijk 49 procent van Svjazinvest verkopen. Het bedrijf controleert 85 regionale telecom-bedrijven en daarmee 80 procent van Ruslands 25 miljoen telefoonaansluitingen.

“De weigering van een dergelijk grote investeerder, die niet aarzelt zaken te doen in de Zuidamerikaanse markten waar de risico's hoog zijn, zal onvermijdelijk een negatief signaal vormen voor alle Westerse investeerders”, concludeerde het onafhankelijke Russische dagblad Nezavisimaja Gazeta.

    • Marc Leijendekker