Israel ontruimt nu stad Ramallah

TEL AVIV, 27 DEC. Het Israelische leger is vannacht begonnen met de ontruiming en overdracht van de stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever aan het Palestijnse zelfbestuur. Ramallah is de zesde stad die volgens de Israelisch-Palestijnse akkoorden door Israel aan het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat wordt overgedragen.

In hoog tempo heeft Israel voor de kolonisten in nederzettingen nabij Ramallah twee omwegen aangelegd zodat zij op weg naar Jeruzalem deze Palestijnse stad kunnen vermijden. Pinhas Wallerstein, een van de leiders van de kolonisten, verklaarde zich bereid zo snel mogelijk de Palestijnse burgemeester van Ramallah te ontmoeten. Gesprekken tussen de nieuwe Palestijnse burgemeester van Kalkilya en de joodse burgemeesters van de aanliggende Israelische stad Kfar Saba en de nederzetting Alfei Menashe hebben al plaats gehad. Wallerstein zei dat de kolonisten zich aan de nieuwe situatie moeten aanpassen en met de Palestijnen willen samenwerken om het dagelijks leven zo soepel en aangenaam mogelijk te laten verlopen.

Ondertussen heeft Bethlehem uitbundig en zonder incidenten het kerstfeest onder Palestijnse vlag gevierd. Arafat heeft in de nacht van zondag op maandag op de voorste rij de nachtmis in de Geboortekerk in Bethlehem bijgewoond. Mede daardoor kreeg het eerste Kerstfeest in Bethlehem zonder Israelische aanwezigheid de symbolisch betekenis van een groot Palestijns bevrijdingsfeest, dat enigszins de christelijke vredesboodschap die jaarlijks uit Bethlehem klinkt, in de schaduw stelde. Voor sommige christenen in Bethlehem, zoals George Harav, lid van de gemeenteraad, was dat reden om dit jaar in zijn winkel te blijven en niet naar het Manger-plein voor de Geboortekerk te gaan waar ieder jaar een plechtige, ingetogen religieuze sfeer heerste. Dit jaar echter overheersten Palestijnse vlaggen en reusachtige foto's het plein waar zo'n 50.000 Palestijnen waren samengestroomd om in de eerste plaats Arafat te kunnen zien. Ook Suha, de voor het huwelijk met Arafat tot de islam overgegane katholieke vrouw van de Palestijnse leider, en hun dochtertje Zahwa, woonden de kerstviering in Bethlehem bij.

Onder de Palestijnse journalisten is grote opwinding ontstaan over de arrestatie door de Palestijnse politie van Maher Alameh, een leidende journalist van het Palestijnse blad Al-Quds. Volgens Palestijnse journalistieke kringen in Jeruzalem is Arafat kwaad dat Al-Quds een kerstverhaal over hem in Bethlehem niet op de voorpagina heeft geplaatst. In dat verhaal wordt Arafat vergeleken met Omar el-Khattab die in de zevende eeuw Jeruzalem veroverde en van de patriarch de sleutels kreeg van de stad. Arafat heeft deze dagen gezegd spoedig ook in Jeruzalem te zullen bidden. Hij blijft herhalen dat (Oost)-Jeruzalem de hoofdstad van de Palestijnse staat zal worden.