Iran begroet zege Turkse moslims

TEHERAN, TEL AVIV, 27 DEC. De Iraanse staatsradio heeft de verkiezingswinst van de Turkse moslim-fundamentalistische Welvaartspartij verwelkomd en voorspeld dat een mate van heroriëntering van de Turkse buitenlandse politiek op de islamitische wereld het gevolg zal zijn. “Deskundigen verwerpen de mogelijkheid dat de regering en de niet-religieuze partijen het bestaan van zo'n machtige fundamentalistische partij als de Welvaartspartij negeren.” Maar de radio voegde eraan toe dat “fundamentele veranderingen (..) een relatief lange tijd nodig zullen hebben”.

De Israelische ambassadeur in Ankara heeft in dit verband tegenover de krant Ha'arets de vrees uitgesproken dat de zege van de Welvaartspartij tot afkoeling van de relaties tussen Israel en Turkije zal leiden. Volgens hem zullen de twee grote conservatieve partijen, indien deze er in slagen een coalitieregering te vormen, meer rekening gaan houden met de islamitische factor in de Turkse binnenlandse politiek en daarom hun politiek jegens Israel enigszins zullen bijstellen. Turkije en Israel onderhouden nauwe relaties.

Turkije heeft Israel verzocht om een kopie van de rotatie-overeenkomst die Shimon Peres en Yitzhak Shamir na de algemene verkiezingen in 1984 sloten. Volgens deze overeenkomst wisselden zij na twee jaar het premierschap.

Frankrijk daarentegen maakt zich geen zorgen over de fundamentalistische overwinning, aldus een regeringswoordvoerder in Parijs. De Franse regering hoopt de relaties met de te vormen regering aan te halen, zei hij. (Reuter, AFP)