Geëmotioneerd afscheid van Van Gobbel bij Feyenoord

ROTTERDAM, 27 DEC. Feyenoord heeft een roerig jaar afgesloten met een overwinning. De bekerwinnaar uit Rotterdam versloeg zondag op eigen veld FC Twente met 1-0. Aanvoerder Ronald Koeman maakte uit een omstreden strafschop het enige doelpunt. Het was de vierde opeenvolgende zege voor de ploeg van trainer Arie Haan die in de afgelopen vier duels bovendien geen enkel tegendoelpunt kreeg. Wat betreft het aantal verliespunten mag Feyenoord zich zelfs weer de derde club van Nederland noemen.

De wedstrijd stond in het teken van het afscheid van Ulrich van Gobbel. De 24-jarige verdediger vertrekt na vijf seizoenen naar het Turkse Galatasaray. Door de krappe voorsprong was een publiekswissel hem zondag niet gegund. Na afloop maakte Van Gobbel met betraande ogen een ereronde langs de tribunes. “Het is over, meer valt er niet te zeggen”, mompelde hij geëmotioneerd.

Van Gobbel is de derde Feyenoorder die binnen korte tijd vertrekt uit De Kuip. Eerder kwam Regi Blinker tot overeenstemming met het FC Luzern maar de Zwitserseclub heeft de transfersom nog steeds niet overgemaakt. De overgang van Rob Witschge naar SK Beveren ketste de afgelopen dagen af. De Belgische eersteklasser vond de oud-international te duur.

In tegenstelling tot Feyenoord sloot stadgenoot Sparta de eerste competitiehelft allesbehalve in stijl af. De subtopper uit Spangen verloor zaterdag kansloos in Doetinchem met 5-2 van De Graafschap. Trainer Henk ten Cate van de Rotterdammers toonde zich na afloop ontevreden over de inzet en beleving bij zijn elftal. “De spelers staan nu misschien met beide benen op de grond. Ze moeten ook strijd leveren en kunnen in dat opzicht een voorbeeld nemen aan De Graafschap.”

Marchanno Schultz, vervanger van de door autopech geplaagde en daardoor afwezige Hennie Meijer, maakte de eerste twee doelpunten voor de gretig spelende degradatiekandidaat. Gérard de Nooijer en Alphons Groenendijk maakten gelijk. De laatste treffer was het vijfhonderdste doelpunt van het seizoen. Na de gelijkmaker bouwde De Graafschap de voorsprong eenvoudig uit. Nieuweling Eric Viscaal scoorde met het hoofd waarna aanvoerder Edwin Godee uit een vrije trap de voorsprong vergrootte. In de 62ste minuut bepaalde opnieuw aanvaller Viscaal met een fraai schot uit de draai de eindstand op 5-2.

Ook een andere degradatiekandidaat uit het oosten verraste afgelopen zaterdag. Hekkesluiter Go Ahead Eagles won in Tilburg met 2-1 van Willem II en verliet door de overwinning de laatste plaats in de eredivisie. Het spitsenduo Toine Rorije en Erik Tammer waren de doelpuntenmakers aan de kant van de Deventenaren. In de laatste minuut scoorde Earnest Stewart tegen.

Roda JC verloor zaterdag de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Vitesse versloeg de nummer twee van het afgelopen jaar met 1-0 door een doelpunt van spits Dejan Curovic. De laatste thuisnederlaag van de ploeg uit Kerkrade dateerde van 1 mei 1994 toen Roda met 4-1 verloor van FC Twente in de strijd om een UEFA-ticket. Doelman Raimond van der Gouw van Vitesse beëindigde de wedstrijd met een gebroken neus na een botsing met verdediger Johan de Kock.

In Waalwijk verloor RKC met 3-2 van Heerenveen. Tot de 33ste minuut waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, hoewel Romeo Wouden de Friezen op voorsprong had gezet. Na de rode kaart voor Romeo van Aerde van RKC was het evenwicht zoek. In de slotfase veroorzaakte doelman Hans Vonk een strafschop door de doorgebroken Wouden binnen de zestien meter neer te leggen. De overtreding betekende de tweede rode kaart voor RKC. Jeffrey Talan schoot vanaf elf meter de bal achter invaller-doelman John Garrelfs.

Fortuna Sittard en FC Groningen kwamen zaterdagavond niet verder dan een bloedeloze remise.