Foto

Foto: TBILISI - Tbilisi is vernoemd naar de warme bronnen ('tbili' betekent warm), die ooit de reden vormden voor de vestiging van de Georgische hoofdstad op deze plek in het Kaukasus-gebergte. Voor het derde achtereenvolgende jaar is de winter echter bijzonder koud voor de 5,2 miljoen inwoners van Georgië, doordat het land een schrijnend gebrek heeft aan warmtebronnen.

Dezer dagen zijn kachels en ovens die worden gestookt op dieselolie bijzonder in trek op de centrale markt in Tbilisi, omdat zij nagenoeg de enige energiebronnen zijn. Turkmenistan draaide wegens onbetaalde rekeningen (nog 400 miljoen dollar) al lang geleden de gaskraan dicht. 's Avonds zijn de straten en de trappenhuizen aardeduister. President Sjevardnadze die onlangs is herkozen heeft voor zijn nieuwe ambtstermijn aangekondigd de energiecrisis te willen bestrijden. Het Kavkasioni-pompstation is onlangs gerepareerd, maar werkt nog niet doordat in de aanvoer van olie uit Rusland mankementen zitten. Het Georgische energiedepartement Sakenergo wordt gereorganiseerd, en volgens Sjevardnadze is de energieproduktie voor het eerst sinds jaren inderdaad weer toegenomen. (Foto Reuter)