'Euthanasie niet bij rechter'; D66 en PvdA stemmen in met plan Sorgdrager

DEN HAAG, 27 DEC. De regeringspartijen PvdA en D66 steunen het idee van minister Sorgdrager (justitie) om medici onder voorwaarden uit te sluiten van strafbaarstelling voor het plegen van euthanasie.

De VVD wil eerst de evaluatie van de huidige wetgeving afwachten. Het CDA vindt de uitspraken van Sorgdrager “uitermate onzorgvuldig en onbegrijpelijk”.

Sorgdrager zei vorige week dat ze het “een aantrekkelijke gedachte” vindt om artsen niet langer te laten vallen onder de strafbaarstelling van euthanasie in het wetboek van strafrecht. Een toetsingscommissie van medici, juristen en ethici zou levensbeëidigend handelen van artsen moeten toetsen. Alleen bij ernstige overtredingen moet volgens Sorgdrager strafrechtelijk worden gehandeld.

Kamerlid Lansink (CDA) vindt de uitspraken van minister Sorgdrager “onbegrijpelijk”. “De huidige wetgeving hebben we in het vorige kabinet met pijn en moeite bereikt. Die moet eerst nog worden geëvalueerd. Ik vind het dan uitermate onzorgvuldig om daar nu al uitspraken uit de losse pols over te doen. Met vage omschrijvingen heb je de kans dat de wet steeds verder wordt opgerekt. Je moet je ook afvragen wat die uitspraken voor invloed hebben op de huidige meldingsplicht van artsen”, aldus Lansink.

De VVD vindt dat minister Sorgdrager “moet oppassen dat ze niet te ver voor de troepen uitloopt”. VVD-leider Bolkestein zei zondag tijdens het Radio 1 Journaal zich af te vragen of er voldoende draagvlak in de Kamer is om euthanasie uit het strafrecht te halen. VVD-Kamerlid Kamp wil eerst de evaluatie de huidige wetgeving afwachten voordat de discussie over euthanasie wordt gevoerd.

De PvdA en D66 staan “zeer positief” tegenover het idee om euthansie gedeeltelijk uit het wetboek van strafrecht te halen. Kamerlid Van Boxtel (D66) vindt het een positieve gedachte om een commissie in te stellen die de handelswijze van artsen toetst. Het zal volgens hem de meldingsbereidheid van artsen vergroten. Kamerlid Swildens-Rozendaal (PvdA) denkt dat het idee van Sorgdrager “een goede oplossing kan zijn”. Een strafrechtelijke vervolging zal volgens de PvdA wel altijd tot de mogelijkheden moeten blijven behoren.

De artsenorganisatie KNMG is “aangenaam verrast” door de uitlatingen van Sorgdrager. “Het laten toetsen van levensbeëindiging buiten het strafrecht om is voor ons essentieel”, aldus Van Berkestijn, algemeen secretaris van het KNMG.