Cubaanse groei alleen met betere suikeroogst

HAVANA, 27 DEC. De regering van Cuba mikt komend jaar op een groei van de economie met 5 procent. Veel zal daarbij evenwel afhangen van een sterke verbetering in de suikeroogst, hogere inkomsten uit toerisme alsmede betere resultaten in de bouw, zo heeft de Cubaanse minister van economische zaken, Jose Luis Rodriguez, gisteren tegenover het parlement verklaard.

In zijn toelichting op het economisch beleid, verklaarde de minister dat de groei dit jaar is uitgekomen op 2,5 procent. Vorig jaar bedroeg de toeneming van het bruto binnenlands produkt (bbp), de totale waarde van alle geproduceerde goederen en diensten, niet meer dan 0,7 procent.

Het voorzichtige herstel volgt op enkele jaren, waarin de economie van het nog altijd communistische eiland zware klappen opliep. Vooral het uiteenvallen van de Sovjetunie, veruit de grootste handelspartner van Cuba, miste zijn uitwerking niet. Tevens vormde de rap slinkende suikeroogst een belangrijke factor in de achteruitgang van de Cubaanse economie. De oogst van suiker, het belangrijkste exportprodukt, bereikte het afgelopen seizoen met 3,3 miljoen ton een dieptepunt in vijftig jaar.

De Cubaanse president Fidel Castro haalde fel uit naar de werknemers bij de suikeroogst, die hij grotendeels verantwoordelijk achtte voor de magere opbrengst. Zijn regering rekent weliswaar op een verbetering tot 4,5 miljoen ton, maar ook die omvang “maakt ons niet gelukkig”, aldus Castro.

Op een verbetering van hun levensstandaard hoeven de elf miljoen Cubanen komend jaar dan ook nog niet te rekenen, zo waarschuwde Rodriguez. Zij zijn de laatste tijd geconfronteerd met forse prijsstijgingen, terwijl hun lonen niet of nauwelijks werden verhoogd. (Reuter/DPA)