Acht doden in verkeer door glad kerstweekeinde

ROTTERDAM, 27 DEC. Bij ongelukken in het verkeer zijn de afgelopen dagen acht mensen om het leven gekomen. Bij aanrijdingen op rijkswegen waren 130 auto's betrokken. Daarbij raakten een onbekend aantal mensen gewond. Vrijwel in het hele land waren de wegen tijdens het lange kerstweekend door sneeuwval en bevriezing glad. Strooiwagens werden ingezet om de gladde wegen begaanbaar te houden. Zowel eerste als tweede kerstdag verbeterde de weerssituatie in de loop van de dag.

Op de snelwegen vielen twee doden. Op de A12 bij Woerden kwam een 60-jarige vrouw om het leven, terwijl op de A67 een 29-jarige automobilist op een vrachtwagen in reed met voor hem dodelijke afloop. De andere slachtoffers vielen op de binnenwegen. In de nacht van eerste kerstdag overleed een 30-jarige autobestuurder uit Andijk doordat hij bij een slippartij tegen een boom belandde. Op tweede kerstdag kwamen in de buurt van Haastrecht een 32-jarige man en zijn 2-jarige zoontje om het leven toen zij door gladheid met de auto over de kop in het water belandde. De 29-jarige echtgenote raakte zwaargewond en verkeert in kritieke toestand. Bij Meppel vond een voorbijganger een 18-jarige jongen uit Ruinen levenloos naast zijn auto. Vermoedelijk is hij met zijn auto van de noordelijke ringweg in een zeven meter lager gelegen sloot gegleden.

Zaterdagmiddag reed een 72-jarige man uit Pekela de weg op zonder voorrang te verlenen aan een passerende terreinwagen. Hij overleed ter plaatse, zijn vrouw raakte ernstig gewond. Bij Staphorst vloog een 22-jarige automobilist uit de bocht en kwam om.

Het verkeer ondervond vooral tweede kerstdag veel hinder van de sneeuwval. Door het hele land deden zich meer dan 45 aanrijdingen en slippartijen voor. Met name weggedeelten met het zeer open asfalt beton (zoab) veranderden in ijsbanen. Volgens de politie reden veel automobilisten te hard, ondanks waarschuwingen vooraf. Volgens een woordvoerder van de verkeerspolitie in Driebergen was de situatie vanmorgen op de Nederlandse wegen vrij rustig. “Het is wel glad, maar er zijn geen files. Misschien heeft de vakantie daar mee te maken.”

Anders dan het treinverkeer ondervond het metroverkeer hinder van de weersomstandigheden, aldus een woordvoerder. Door een kapotgevroren kabel bij metrostation Capelsebrug in Rotterdam strandden vanmorgen enkele honderden forensen. Een medewerker verwachtte vanochtend dat herstel van de kabel enkele uren zou duren.