Zaak-Kluivert: dood door schuld

AMSTERDAM, 23 DEC. Het openbaar ministerie in Amsterdam gaat Ajacied Patrick Kluivert (19) vervolgen. Hem wordt dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel in het verkeer door schuld ten laste gelegd. Dat heeft de Amsterdamse persofficier mr. N. Schaar desgevraagd gezegd.

Kluivert was begin september betrokken bij een ernstig auto-ongeluk in Amsterdam-Noord. Hij reed in op een andere auto die wilde keren. De bestuurder van die auto, de Vlaardingse theaterdirecteur M. Putman, kwam om het leven. Zijn vrouw raakte zwaar gewond.

Justitie in Amsterdam heeft gisteren nog een laatste bespreking gevoerd met de advocaat van Kluivert, mr. M. Nan, en een deskundige die op verzoek van de verdediging een eigen onderzoek naar de toedracht van het ongeluk had ingesteld. Het onderzoek concentreerde zich op de vraag hoe snel Kluivert reed op het moment van het ongeluk. Onderzoek door het Gerechtelijk Laboratorium wees uit dat Kluivert 104 kilometer per uur moet hebben gereden toen hij de auto van Putman raakte. Het tegenonderzoek van de verdediging kwam veel lager uit: 72 kilometer per uur.

Volgens Schaar bevindt zich in het dossier een verklaring van een getuige die zegt dat de wielen van Kluiverts auto loskwamen bij het rijden over een brug. De Amsterdamse politie heeft proefondervindelijk vastgesteld dat daarvoor een snelheid van circa 110 kilometer per uur nodig is.

Persofficier Schaar verwacht dat Kluivert vóór april van het nieuwe jaar voor de rechtbank zal verschijnen. De maximumstraf die hem kan worden opgelegd is een jaar gevangenis, 10.000 gulden boete en vijf jaar ontzegging van het rijbewijs.

Gebruikelijk is dat de rechter bij dit soort verkeersdelicten, wanneer zij voor het eerst zijn begaan, een onvoorwaardelijke gevangenisstraf oplegt van maximaal zes maanden die omgezet wordt in dienstverlening van ten hoogste 240 uur. Kluivert werd twee weken na het ongeluk in Amsterdam bekeurd wegens te hard rijden en het negeren van een rood stoplicht.

De Rotterdamse raadsman mr. M. Tromp zei gisteren desgevraagd dat de familie Putman niet bij het openbaar ministerie heeft aangedrongen op vervolging. “Wij hebben een afwachtende houding aangenomen, maar wel geregeld overlegd met justitie in Amsterdam. De erven van Marten Putman hebben verheugd gereageerd op de beslissing.