Wereldnieuws

KARAKTERMOORD. Behalve de dochters van de vroegere Amerikaanse president, Richard Nixon, heeft ook de dochter van Walt Disney groot bezwaar tegen de film 'Nixon' die regisseur Oliver Stone heeft gemaakt over het leven van de Amerikaanse president die in 1974 moest aftreden wegens het Watergate-schandaal. Mevrouw Disney Miller staat geheel achter de Nixon-dochters, Tricia Nixon Cox en Julie Nixon Eisenhower die de film, die woensdag in de VS in première ging, 'onjuist en slecht' noemden en Stone beschuldigen van 'karaktermoord'. Ze schreef in een brief aan hen dat Stone een 'grove wanprestatie' had geleverd tegenover de Nixon-familie, het Amerikaanse presidentschap en de Amerikaanse geschiedenis en dat ze zich schaamde dat het bedrijf dat haar vader had opgericht de film had uitgebracht. De acteur Anthony Hopkins zet Nixon in de film, uitgebracht door het dochterbedrijf van Walt Disney, Hollywood Pictures, neer als een onzekere, pilslikkende politicus, die wordt achtervolgd door het trauma van de dood van zijn twee broers, Arthur en Harold Nixon, die leden aan tubercolose.

WAARDE. Een boxer-short van de acterende sterke man Sylvester Stallone is meer waard dan een onderbroek van filmlegende Greta Garbo, zo is deze week duidelijk geworden. Een rood-wit gestreept broekje van Stallone heeft op een veiling van het huis Christie's in New York bijna twintigduizend gulden opgeleverd, terwijl een zijden crème-kleurige onderbroek met het insigne 'G' van Garbo wegging voor ongeveer 12.000 gulden, ver beneden de minimum-vraagprijs van circa 20.000 gulden. De onderbroek van Garbo was in de verkoop gedaan door erfgenamen van de acteur Gilbert Roland, een vroegere minnaar van Garbo.

NIET GEKETEND. De na de val van een paard tot aan zijn nek verlamd geraakte acteur Christopher Reeve, 'Superman' in de gelijknamige film, wil volgend jaar weer gaan acteren. Dit heeft hij verklaard in een vraaggesprek met het blad Daily Variety. “Ik zit nu vast aan een ventilator om te ademen, maar mijn ademhaling wordt steeds sterker”, zegt hij in het vraaggesprek. “Het duurt mischien even, maar ik kom er wel af, ik ben niet geketend aan deze machine.” Reeve heeft al het aanbod gekregen om een film te gaan regisseren. Hij communiceert nu met behulp van een computer die is geprogrammeerd met 50.000 van zijn woorden. Over 18 maanden loopt de ziekteverzekering van Reeve af. Hij is begonnen met fundraising voor zichzelf.

LAST. De Amerikaanse rock 'n' roll-zanger Jerry Lee Lewis is sinds woensdagavond spoorloos verdwenen in Duitsland. Dinsdag had de componist van onder meer 'Great Balls Of Fire' een concert in Berlijn afgezegd, vermoedelijk om belastingtechnische redenen, maar bevestigde toen juist het concert in Stuttgart op donderdag. De Duitse concertpromotor beloofde Lewis 'veel last te zullen bezorgen'. Als hij hem kan vinden.

INRICHTING. Gerald O' Dowd, de 32-jarige broer van de androgyne popzanger Boy George, is donderdag in St. Albans, Engeland, veroordeeld tot gedwongen opname in een psychiatrische inrichting. O'Dowd, bouwvakker en ex-bokser, had op 3 september zijn vrouw doodgestoken. Vervolgens reed hij naar het politiebureau en overhandigde daar de dienstdoende ambtenaar het mes onder het uitspreken van de woorden: “Ik geloof dat ik mijn vrouw heb vermoord.”

Prins Albert van Monaco heeft zich geheel kaal laten scheren. Het Franse weekblad Paris Match noemde de 'nouveau look' van de prins een “slimme truc om te ontsnappen aan de angst van alle mannen die, net als hij, zien dat hun schedel kaler wordt: anticiperen op het onvermijdelijke.”

Het Britse handelsbedrijf in handschriften en manuscripten Sophie Dupré biedt in zijn nieuwste catalogus een door prins Charles en prinses Diana van Wales ondertekende foto aan uit de tijd dat het paar ogenschijnlijk nog gelukkig was getrouwd, maar Diana al leed aan zware depressies. De vraagprijs voor de foto, die is gemaakt door Cecil Beaton in 1988, is 575 Britse pond, circa tweeduizend gulden. De prijs is hoog omdat handschriften van prins Charles relatief zeldzaam zijn. Koningin Elizabeth heeft deze week in een brief aangedrongen op een echtscheiding tussen Charles en Diana. Diana, die in een vraaggesprek op de Britse televisie waarschuwde dat “she will not go quietly”, voert met de Britse premier, Major, overleg over een toekomstige rol als 'liefdadigheidsambassadeur'. Volgens de Britse wet is echtscheiding na een scheiding van vijf jaar mogelijk, ook zonder toestemming van beide partijen. Charles en Diana leven sinds 1992 gescheiden.

Filmster Greta Garbo: minder 'waard' dan Sylvester Stallone. (Foto Kippa)

Richard Nixon en zijn vrouw, Pat, tijdens de viering van hun 50-jarig huwelijk in 1990 met hun twee dochters, Julie en Tricia. (Foto AP)Onder redactie van Daniela Hooghiemstra met bijdragen van Bernard Hulsman.