Van Ommeren investeert 30 miljoen in Zweden

Het scheepvaart- en tankopslagconcern Van Ommeren gaat voor 120 miljoen kroon (30 miljoen) investeren in Zweden. Zo neemt het concern een belang van 58 procent over van Broströms Shipping in het opslagbedrijf Nordic Tank AB. Voorts verwerft Van Ommeren, mede via een aandelenemmissie door Broströms, een belang van 34 procent in het Zweedse moederbedrijf.

Nordic Tank verwacht dit jaar een omzet te behalen van 75 miljoen kroon (18,8 miljoen). De winst zal uitkomen op acht miljoen kroon (2 miljoen). Broströms gaat uit van een omzet van 1,2 miljard kroon (300 miljoen) en een netto resultaat van dertig miljoen kroon (7,5 miljoen), inclusief buitengewone baten.

Van Ommeren krijgt er door de acquisitie 800.00 vierkante meter tankopslag bij. Het bedrijf exploiteert wereldwijd 12 miljoen vierkante meter, waarvan tweeëneenhalf miljoen in Rotterdam. Bestuursvoorzitter Van den Driest, die meldt dat Van Ommeren een bevredigend jaar achter de rug heeft, mikt met de nieuwe activiteiten op een omzet voor Van Ommeren van anderhalf miljard gulden. “Maar we zijn nog niet klaar”, zegt Van den Driest. “We hebben ons huis op orde gekregen en een ijzersterke balans zodat er in de toekomst nog de nodige acquisities van ons verwacht mogen worden.”

De activiteiten in Scandinavië, waar Van Ommeren nog niet gevestigd was, sluiten nauw aan bij die van het Rotterdamse bedrijf. Broströms heeft een minderheidsbelang in de Zweedse rederij United Tanker. Van Ommeren heeft zelf 11 tankschepen. Via Broströms ziet Van Ommeren mogelijkheden om tot intensieve samenwerking te komen met United.