Utrecht ontslaat coach Kistemaker

UTRECHT, 23 DEC. De voorzitter sprak van een “emotionele maar noodzakelijke beslissing”, aanwezige leden van de business-club knikten goedkeurend en alleen de elftalbegeleider schudde mismoedig het hoofd. Het bestuur van FC Utrecht ontsloeg gisteravond trainer Simon Kistemaker met onmiddellijke ingang, maar de zorgen blijven voor de nummer voorlaatst uit de eredivisie.

Het nieuws over het ontslag van de omstreden oefenmeester, die sinds vijf maanden bij Utrecht werkte, kwam nauwelijks als een verrassing. Het bestuur had zich maandag al uitgesproken over de toekomst van de bevlogen coach. Het ontslag werd echter uitgesteld uit piëteit met Kistemaker, wiens vader zondagavond overleed.

Niettemin meenden sommige betrokkenen dat Kistemakers kansen waren gestegen nadat Evert Kroon - het al even omstreden bestuurslid commerciële zaken en tegenstrever van de coach uit IJmuiden - woensdag uit eigen beweging opstapte. Die hoop was vergeefs. Aanleiding voor het ontslag vormden de magere resultaten - slechts twee overwinningen in achttien competitieduels - en de kritiek van Kistemaker op de zigzagkoers van de Utrechtse beleidsmakers.

Teammanager Arno van den Heuvel, al achttien jaar werkzaam bij de club, trok meteen zijn conclusies na de bekendmaking door de Raad van Toezicht gesteunde bestuursbesluit. “Ik stap op. Ik had gehoopt dat het gezonde verstand zou zegevieren. Utrecht is een fantastisch voetbalbolwerk en ik blijf supporter, maar voor de rest wil ik met dit bestuur niets meer te maken hebben”, aldus de zichtbaar aangeslagen elftalbegeleider.

Over de positie van Henk Vonk bestaat vooralsnog onduidelijkheid. De assistent-trainer verklaarde zich begin deze week net als Van den Heuvel en een groot deel van de selectie solidair met Kistemaker. Eerder op de dag hadden het voltallige bestuur van de 'Vrienden van FC Utrecht', een supportersclub bestaande uit zakenlieden en sponsors, al laten weten op te stappen indien Kistemaker ontslagen zou worden. Over ruim anderhalve week hervat de spelersgroep de training. “Hun eerste prioriteit ligt op het veld en niet bij bestuurlijke aangelegenheden”, benadrukte Jan van de Kant.

Het wachten lijkt op spits John van Loen, net teruggekeerd van een avontuur in Japan en ongewenst bij zijn werkgever Feyenoord. Met het aantrekken van de geboren Utrechter die zijn profcarrière bij de plaatselijke FC begon, zou het bestuur in één klap de sluimerende onvrede kunnen smoren. “Van Loen heeft te kennen gegeven water bij de wijn te willen doen qua salariseisen. Nou, dat mag hij de komende dagen dan waarmaken”, zei Van de Kant ten overstaan van een aantal verontruste supporters die zich na afloop van de persconferentie in de catacomben verzamelde.

    • Mark Hoogstad