Twist in top VSB Bank

ROTTERDAM, 23 DEC. De benoeming van J. Coonen tot directievoorzitter van VSB Bank, onderdeel van bankverzekeraar Fortis, gaat niet door. Volgens VSB kon Coonen het niet eens worden met de leiding van Fortis Nederland over het te voeren beleid.

Coonen - die directeur was van Visa Nederland, dat aan VSB is gelieerd - zou per 1 december voorzitter van de directie van de vijfde bank van Nederland worden. Daarnaast moest hij leiding gaan geven aan de nieuwe business unit VSB Marketing en Distributie Retailbanking.

Volgens een VSB-woordvoerder heeft Coonen een beleidsplan gepresenteerd aan het bestuur van Fortis Nederland, onder leiding van H. Hielkema, dat niet werd geaccepteerd. Coonen besloot daarop zijn functie neer te leggen. Inhoudelijk wil de woordvoerder niet op het meningsverschil ingaan. Coonen was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

Het is uitzonderlijk dat directeuren zo snel na hun benoeming het veld ruimen. Coonen was het mikpunt van een anonieme brievencampagne waarin hij van belangenverstrengeling werd beschuldigd. Een woordvoerder van VSB zegt desgevraagd van die beschuldigingen niet te weten. De Nederlandsche Bank, die de integriteit van bankbestuurders moet beoordelen, wil niet zeggen welke conclusie de centrale bank over Coonen heeft getrokken.

Het rommelt al enige tijd in de top van VSB. Een jaar geleden kondigde Fortis ingrijpende reorganisaties aan binnen de Nederlandse tak van het concern dat ontstond door de fusie van Amev/VSB en de Belgische verzekeraar AG. Het organisatorische onderscheid tussen verzekeraar Amev en VSB moest vervagen via introductie van business units. Sindsdien zijn verschillende managers die uit de hoek van VSB kwamen opgestapt. Op 1 april van dit jaar verliet bestuursvoorzitter drs. C. vam den Berg van de toenmalige VSB Groep de bank om voorzitter te worden van Campina Melkunie. Zijn opvolger bij VSB, drs. J. van Nuenen, hield het evenmin lang vol bij de spaarbank. Onlangs vertrok hij naar de groepsdirectie van Vroom & Dreesmann Warenhuizen. Coonen was zijn opvolger. Hij vertrekt overigens niet bij VSB. Hij wordt belast met “speciale projecten” die rechtstreeks onder Hielkema vallen.