Serie 'absolutely fabulous', zwarter en pijnlijker

Absolutely fabulous, zondag 24 dec. Ned. 3, 20u15. Alle achttien bestaande afleveringen zijn door de BBC op koopvideo uitgebracht, à f 39,95 per drie afleveringen.

Nu dezer dagen de gezelligheid bezit hoort te nemen van de huiskamers, en vrede en eendrachtigheid de norm zijn, is het goed dat de VPRO zondag begint met de uitzending van een nieuwe, laatste serie uit de komedie-serie Absolutely fabulous, om te laten zien dat het ook nog anders kan. Absolutely fabulous is een programma dat niet zozeer over huiselijke warmte gaat, alswel over hitte, die van het gevecht tussen de generaties. Centraal staat immers het conflict tussen dochter, die serieus wil studeren en verantwoord leven, en moeder, die de jaren zeventig mentaal niet vaarwel kan zeggen en een leven van rijk nietsdoen, champagne drinken en een snuifje en blowtje op zijn tijd voorstaat. Moeder vindt in dat streven een bondgenoot in haar hartsvriendin Patsy, die ook degene is die de dochter - door haar gezien als een gevaarlijke rivale in de aandacht van moeder - in de talrijke ruzies de zwaarste psychologische slagen toebrengt.

De moeder, Eddy, wordt gespeeld door de comédienne Jennifer Saunders, die de briljante serie ook geschreven heeft. In deze derde serie van zes afleveringen, eerder dit jaar al op BBC1 te zien, komt het tot een zekere escalatie in de huiselijke verhoudingen. Het geheel eindigt in een korte schets van de situatie over 25 jaar, waaruit blijkt dat er gelukkig geen hoop op verandering is: Eddy en Patsy staan weliswaar met een been in het graf, maar hebben het drinken, zuipen en vloeken geenszins opgegeven. De dochter daarentegen tobt nog steeds, niet alleen met haar moeder, maar ook met de kinderen van een inmiddels op de klippen gelopen eigen huwelijk. In deze derde reeks zien we haar trouwens de eerste stappen zetten op het glibberig pad van de liefde: een mislukte vrijage met een gehuwde psychologie-docent, waarmee ze door moeder en Patsy genadeloos voor de gek wordt gehouden.

Voor wie de eerdere series niet heeft gezien, is het met de aflevering Deurknop waarmee de VPRO zondag begint, misschien niet eenvoudig om de draad op te pakken. Moeder is op zoek naar een zo duur mogelijk, modieus concept voor de inrichting van de keuken, omdat die in de laatste aflevering van serie twee was afgebrand doordat Patsy, stoned en dronken, er met een brandende sigaret in slaap was gevallen. In een existentiële crisis om de zware verantwoordelijkheden van de keukeninrichting, zoeken Eddy en Patsy verlichting in een middagje shoppen in New York per Concorde, de verjaardag van de dochter geheel vergetend.

Opnamen in New Yor, een gastrol van Naomi Campbell en talrijke nieuwe locaties en bijfiguren - het is duidelijk dat de BBC voor deze laatste serie, de eerste die niet op BBC2 maar op het meer op massaal publiek gerichte BBC1 werd uitgezonden, flink heeft geïnvesteerd. De serie is er echter niet geestiger door geworden dan vroeger, toen het programma zich in essentie tussen vier muren en enkele figuren afspeelde. Maar gelukkig wordt in deze zes afleveringen wel alles steeds zwarter en pijnlijker - een verademing, kortom, op Kerstavond.

    • Raymond van den Boogaard