PKC-coach is geweld van topschutter beu

PAPENDRECHT, 23 DEC. PKC-coach Jan de Jager beweert beter af te zijn zonder topschutter Erik Simons. De oudste van de drie succesvolle broertjes Simons die de korfbalclub rijk is, vertrok twee weken geleden na een aanvaring met zijn trainer. De Jager leek gisteravond het gelijk voorlopig aan zijn zijde te hebben. Zijn ploeg boekte in eigen hal een ruime overwinning op Nic en nam in de hoofdklasse de eerste plaats van de Groningse club over.

Aanleiding voor Simons' vertrek was zijn agressieve optreden tegen de arbitrage en zijn mede-spelers tijdens het eerste competitie-duel tegen Die Haghe. “Erik was vaker zo agressief”, licht de PKC-trainer toe. “We hebben ons afgevraagd wat we er tegen konden doen. Maar Eric zei niet te kunnen veranderen. Dus hebben we besloten dat het beter was als hij zou gaan.”

Tot voor kort noemde de trainer Simons nog “een van de beste korfballers van Nederland”. Gisteren liet De Jager zich minder lovend uit over zijn voormalig pupil: “Juist omdát hij zo goed is, kon hij zich zo lang van alles permitteren. Nu is het genoeg. Hij had kritiek op zijn ploeggenoten, hij had kritiek op mij en hij had weinig kritiek op zichzelf.” De 23-jarige Simons ziet het heel anders. “De trainer legt de schuld bij mij om zijn eigen huid te redden. Hij doet het voorkomen alsof die opstootjes met de arbitrage elke week gebeuren. Onze resultaten zijn toch goed, wat kletst hij toch.” Simons is het ook niet eens met de aanpak van De Jager die zijn spelers de laatste tijd meer verantwoordelijkheden gaf. Simons: “Een trainer moet juist boven zijn ploeg staan, anders heb je het niet meer in de hand. Iedereen gaat nu zijn eigen weg. Sommige spelers zijn nu duidelijk minder dan vorig jaar. Als ik me dan afvraag waarom ze die weg zijn ingeslagen, is het antwoord duidelijk. De trainer is de oorzaak”, zegt Simons pertinent.

Onder De Jager keert Erik Simons in ieder geval niet meer terug bij PKC. Het zal voor de topschutter, die zegt te zijn benaderd door een club in de top vier, niet meevallen om midden in het seizoen bij een andere vereniging onderdak te vinden. “Of hij moet gaan verhuizen”, weet De Jager. De trainer zou hem nog wel willen terugnemen “als hij de fout bij zichzelf zoekt”. Maar in Jan Tromp zegt de oefenmeester een goede vervanger te hebben gevonden. Broertje Leon Simons (17) moet volgens de trainer de scoringstaak in het vak overnemen.

De jongste Simons bleek gisteravond tegen Nic goed bestand tegen de grotere druk. Hij scoorde vijfmaal, waarvan drie keer op belangrijke momenten. Broer André was met zeven doelpunten topschutter bij PKC.