Laatste plaats doet FC Den Haag pijn

Dieper dalen kan FC Den Haag niet meer. De club uit de derde stad van Nederland bevindt zich op de laatste plaats in het betaalde voetbal. Zo zullen de Hagenaars, met de wedstrijd tegen AZ nog te gaan, waarschijnlijk ook het nieuwe jaar ingaan. “Dit is FC Den Haag onwaardig”, zegt trainer Theo Verlangen.

DEN HAAG, 23 DEC.Er blijkt niets ergers te zijn dan onderaan in de eerste divisie te staan. René Stam, aanvoerder: “Het is een ramp. We zijn het lachertje van het Nederlandse betaalde voetbal. Ik heb nooit geweten dat een seizoen zo'n lange zit kan zijn.”

Theo Verlangen, trainer: “Het is een zielige situatie, FC Den Haag onwaardig. We praten wel over Den Haag! Daar waar zo veel mensen wonen en ook zo veel talent zit.”

Ed Maas, hoofdsponsor: “Hier word ik niet vrolijk van. Spijt? Ik heb nooit ergens spijt van, maar je kan je afvragen of ik er misschien beter niet had kunnen instappen.”

Ben Tichem, supporter: “Ik blijf toch komen, want je verandert eerder van bakker dan van voetbalclub. Ik kan nu alleen minder trots zijn. Ik loop niet met een sjaal rond en hang mijn auto niet vol, de spullen liggen onder de bank.”

Het was voorzien dat het een moeilijk jaar voor FC Den Haag zou worden. Het bestuur koos voor een zeer behouden koers waarbij de nadruk werd gelegd op het wegwerken van de schulden. De duurste spelers van de ploeg, die vorig seizoen voor een enorme opleving zorgde door de nacompetitie te halen, werden van de hand gedaan. Wat overbleef was een elftal met gebrek aan kwaliteit en vooral ervaring. FC Den Haag staat er sportief slechter voor dan ooit. De schuld is inmiddels wel van 5,5 naar 2,5 miljoen gulden gezakt. Maar wat is wijsheid? Gelukkig is er geen kans op degradatie, want dat is in de eerste divisie onmogelijk.

Er is bij velen wel degelijk begrip en waardering voor de handelwijze van het bestuur dat de club anderhalf jaar geleden van een faillissement redde. “Er is hier te lang voor Sinterklaas gespeeld”, weet keeper René Stam, bezig aan zijn twaalfde seizoen in het Zuiderpark. “In het huidige bestuur zitten goede zakenmensen. Maar dit blijft wel een voetbalvereniging. Op het veld moet het gebeuren. Daarom vraag ik me af of het allemaal niet wat geleidelijker had kunnen gaan. Met een paar rot centen meer zouden de vertrokken jongens misschien te paaien zijn geweest.” Voorzitter John van Ringelenstein zegt moeite te hebben met “ongenuanceerde kortzichtigheid”. Er bestond volgens hem geen reële keuze. Het was óf drastisch bezuinigen, óf verdrinken.

De populaire trainer Lex Schoenmaker, nu met Van Hanegem werkzaam in Saoedie-Arabië, werd vervangen door Theo Verlangen. Hij is geen Cruijff of Van Gaal, maar zelfs met een toptrainer had FC Den Haag waarschijnlijk niet veel hoger gestaan. Toen Verlangen tekende, dacht hij een ploeg in handen te krijgen waarmee hij zich in de strijd om een periodetitel zou kunnen mengen. De trainer ging vervolgens acht dagen op vakantie naar Oostenrijk. “En in die periode raakten we acht spelers kwijt, elke dag één.” Volwaardige vervangers werden, op een enkele uitzondering na, niet aangetrokken. Aangezien Verlangen te horen kreeg dat er ook volgend seizoen geen noemenswaardige aankopen kunnen worden gedaan, liet hij weten zijn contract niet te willen verlengen. Het bestuur zou overigens zelf ook niet met hem als trainer zijn doorgegaan.

Arme Verlangen, eens de vermaarde 'Theo de Topper', moest het verleden week tijdens de wedstrijd tegen Cambuur ontgelden. “Theo, rot op”, zongen de fans. Dat had de trainer in zijn lange carrière nog niet meegemaakt. “Het deed pijn.” Hij was blij met de reacties van mensen, die hem later belden en hem een hart onder de riem staken. “Die man kan er ook niets aan doen”, zegt Ben Tichem, oprichter van de supportersclub en beheerder van het eigen onderkomen van de fans. “Veel jongens hebben er nu ook spijt van dat ze hebben meegezongen. Alle frustraties kwamen er uit.”

Het was de eerste keer dat er zich iets dergelijks voordeed. Terwijl FC Den Haag toch bekend staat om zijn lastige supporters. Tichem: “Vroeger werden al na twee nederlagen de ramen van bestuursleden ingegooid. Dat gebeurt niet meer. Aan de andere kant is het ook een beetje eng. Het lijkt wel of het de mensen niet meer interesseert.” Voorzitter Van Ringelenstein verheugt zich erover dat het “zo goed als muisstil” is. Hij hoopt dat de naam van de club hierdoor voorgoed wordt gezuiverd. “Grote sponsors moeten eindelijk een prettig gevoel gaan krijgen om FC Den Haag te steunen.”

Verleden week gloorde er weer hoop in alle Haagse harten. Het bestuur onderhandelde met Martin Jol, ex-speler en nu een talentvol trainer. Sponsor Ed Maas, eigenaar van beleggingsmaatschappij VHS, steunde de plannen en was bereid om extra geld te steken in de jeugdopleiding en nieuwe aankopen. “Hij is dé man voor FC Den Haag”, sprak de sponsor zijn vertrouwen in Jol uit. Den Haag en de trainer kwamen echter niet tot overeenstemming. De Scheveninger zou te veel eisen hebben gehad. Hij zou zijn eigen staf hebben willen meenemen.

De teleurgestelde Maas verwijt het bestuur dat het niet is doorgegaan. “Ze zijn gestruikeld over één of ander piepeltje dat als een soort ballenjongen zou gaan fungeren. ” Het bestuur heeft zich bereid getoond op te stappen om plaats te maken voor Maas. De zakenman, zoals hij zelf zegt een ras-Hagenees, is echter niet geïnteresseerd in een leidinggevende functie. “Ik heb het te druk. Ik heb mijn bedrijven, een dravers- en renstal, twee kleine kinderen, een huis in Spanje.” Dus blijft Maas “een passieve sponsor”. “Ik maak eens in de drie maanden een bedrag over (totaal naar schatting 400.000 gulden per jaar, red.) en dat is het.” Maar, bekent hij, zijn handen jeuken af en toe wel.

Het is zeer twijfelachtig of Ed Maas na het afhaken van Jol nog steeds extra wil investeren. “Dan moeten ze met een tweede Martin Jol komen. En ik weet niet of die bestaat. Misschien kunnen ze Cruijff of Beenhakker zo gek krijgen.”

    • Hans Klippus