Knie-operatie kost Overmars zeker half jaar

ROTTERDAM, 23 DEC. Marc Overmars leek onkwetsbaar, maar drie dagen voor kerst raakte de 22-jarige Ajacied voor het eerst in zijn carrière ernstig geblesseerd. In het VU-ziekenhuis in Amsterdam constateerde de chirurg gistermorgen tijdens een kijkoperatie in de linker knie een totale scheuring van de voorste kruisband, plus beschadiging van de buitenste meniscus.

Voor de aanvaller van Ajax betekent dat het einde van dit seizoen. Ook zal Overmars in juni het Europees kampioenschap in Engeland moeten missen. Normaal staat voor deze blessure een revalidatietijd van minimaal zes maanden.

Niet bekend

Bij de komende ingreep verwijdert de chirurg een pees uit een ander deel van het lichaam en bevestigt die op de plaats van de gescheurde kruisband. Een operatie die in het verleden de Ajacieden Stefan Pettersson en Sonny Silooy ook hebben ondergaan. Zij genazen in respectievelijk zes en zevenenhalve maand. Overmars weigerde gisteren commentaar te leveren.

De linksbuiten, die door bondscoach Guus Hiddink vooral op rechts werd gebruikt, was bezig aan zijn beste jaar ooit. Met Ajax won hij de Nederlandse titel, de Champions League en de wereldbeker voor clubteams. Bovendien leek hij dit seizoen door te breken als doelpuntenmaker. Hij leidt met tien treffers het topscorersklassement van Ajax.

De bliksemloopbaan van Overmars kende tot vorig jaar geen enkele tegenslag. Op 18-jarige leeftijd verhuisde hij in 1991 voor een transferbedrag van één miljoen gulden van Go Ahead Eagles naar Willem II. Een jaar later werd de tweebenige vleugelspeler voor het drievoudige bedrag door Ajax gekocht. In zijn eerste seizoen bij de Amsterdammers speelde hij alle 34 competitie-wedstrijden.

Vorig jaar kreeg hij voor het eerst te maken met een vormcrisis en moest hij enkele wedstrijden zijn plaats afstaan aan Van Vossen. Maar hij knokte terug en stond in de beslissende fase van het seizoen weer gewoon in de basis. Ook bij Oranje hoorde hij in negen van de tien EK-kwalificatiewedstrijden bij de beste elf. Hiddink noemde de blessure van Overmars gisteren “een lelijke streep door de rekening”. De bondscoach zei niet van plan te zijn het spelconcept van Oranje te wijzigen.

Overmars is de tweede Ajacied die dit seizoen ernstig geblesseerd raakt. Verdediger Marcio Santos scheurde in oktober een achillespees. De Braziliaan komt dit seizoen ook niet meer in actie.