ENGELS DRIESPAN

Savooie kool met spekjes en spliterwten is een typisch Engels bijgerecht dat geserveerd wordt bij ovengebraden patrijs of fazant. Het is een apart driespan dat aantrekkelijk is om te zien, een plezierige eigen smaak heeft en bovendien bereid is de aandacht af te staan aan het wildbraad zonder aan glans in te boeten. Het kan ruim van te voren worden voorbereid zodat rond etenstijd de zo gevreesde 'koolvapeuren' allang met de muziek mee zijn. Ideaal voor de feestdagen.

Voor acht personen: 175 gram spliterwten zout 1 kleine (donkergroene) savooiekool 8 dikgesneden plakken ontbijtspek (200 gram totaal) 3 eetlepels warme bouillon of water

Kook de spliterwten in 15-20 minuten gaar in ruim kokend en gezouten water, giet ze af en laat ze uitlekken. Verwijder intussen verwelkte of aangetaste buitenste bladeren van de savooie kool, halveer hem overlangs, verwijder de dikke stronk uit beide helften en snijd de kool overdwars in schijven van 2-3 cm dik tot een hoeveelheid van 800 gram is verkregen. Halveer de schijven en blancheer de korte repen kool 4 minuten in ruim kokend en gezouten water, of tot de groente nog nèt niet bijtgaar is. (Blacheer de kool desnoods in twee gedeelten.) Giet de kool af en laat hem uitlekken. Bedek het ontbijtspek met koud water, breng het langzaam aan de kook en neem het spek uit het water. Snijd de plakken overdwars in smalle reepjes. Zodra fazanten of patrijzen uit de oven worden gehaald om te worden getrancheerd, wordt het bijgerecht afgemaakt. Zet de braadslede (waarin zich de braadsappen van het wild bevinden) op het vuur, voeg de reepjes spek toe en fruit ze al roerend gedurende 1 minuut. Schep vervolgens kool en spliterwten door de braadsappen, proef op zout, voeg de warme bouillon toe, dek de braadslede af met aluminiumfolie en laat de groenten goed doorwarmen in de oven (190ß8C). Schep het 'Engels driespan' met een schuimspaan over op een voorverwarmde serveerschaal, leg de stukken fazant of patrijs erop en serveer de resterende wildbraadsappen er apart bij.

    • Florine Boucher