Damrak blikt terug op geslaagd jaar

AMSTERDAM, 23 DEC. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, sloot gisteren op 481,52 punten. Met volgende week nog slechts twee beursdagen voor de boeg kan het Damrak daardoor op een meer dan geslaagd jaar terugzien, waarin de index opnieuw een dikke 65 punten heeft gewonnen, ruim 15 procent.

ING (voor 11,3%), Unilever (9,7%), Koninlijke Olie (9,7%), ABN Amro (9,1 %) en Philips (8,2%), zijn op dit moment de belangrijkste fondsen voor de weging van de index. Hetgeen inhoudt dat iedere stijging van ING het hardst doorwerkt in de AEX, die ook in 1995 sneller is gestegen dan de vergelijkbare indexen op andere Europese beurzen.

Het Damrak staat sterk onder invloed van Wall Street - waar een aantal belangrijke Nederlandse internationale fondsen wordt verhandeld - dat dit jaar eveneens record op record heeft gebroken. Maar ondanks het verlies van meer dan 101 punten op één dag van de Dow Jones op Wall Street wist Amsterdam deze week toch stand te houden.

“Minstens zo belangrijk is daarom dat Nederland dit jaar politiek en economisch een oase van rust geweest is”, zegt G. L. Sirks, hoofd aandelenreserach van Deutsche Bank-de Bary. Zo lang de rente laag is blijft de beurstrein wel voortdenderen. “En niets wijst er volgens mij op dat de rente binnenkort omhoog gaat”, zegt Sirks.

Een sterke valuta, een lage rente, een economie die nauw gekoppeld is aan Duitsland en het feit dat Nederland voor veel buitenlandse beleggers nog steeds een 'koopjesparadijs' is (Sirks: “ten opzichte van andere beurzen in Europa zijn we daardoor nog steeds met een inhaalrace bezig”) vormen de ingrediënten voor een euforie-stemming op het Damrak waar voorlopig de bomen nog tot in de hemel lijken te groeien.

Daarnaast begint de Amsterdams effectenbeurs zich ook wat bestuursvorming betreft steeds professioneler te ontwikkelen. Eerst werd deze week bekend dat Georg Möller van MeesPierson de nieuwe algemeen directeur wordt van de optiebeurs - een prelude op een verdere professionalisering van de effectenbeurs. Want een fusie tussen beide beurzen is volgens ingewijden nog slechts een kwestie van tijd. Möller wordt daarbij getipt als de algemeen directeur voor beide beurzen.

Bij de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) werd deze week Francis Loudon benoemd. De STE die namens het ministerie van financiën toezicht houdt op de effectenhandel begint een steeds dominantere rol te spelen op de beurs, waar door de toenemende elektronika de handel zo snel en scherp wordt afgewikkeld dat er steeds verfijndere instrumenten voor nodig zijn om (vermeende) voorkennis op te kunnen speuren.

Ook zal de STE volgend jaar toezicht gaan houden op het vergunningenstelsel voor nieuwe leden om te worden toegelaten tot de beurs. De STE is weliswaar nog niet zo vermaard als zijn beroemde Amerikaanse tegenhanger op Wall Street, de Security & Exchange Commission (SEC), maar het begint er langzaam op te lijken.

Afgelopen woensdag vlogen de koersen in Amsterdam omhoog naar aanleiding van een verlaging van de zogeheten callrente in de VS. Polygram dat, na een winstwaarschuwing, dinsdag een aderlating van een tientje had ondergaan kon zich daardoor weer enigszins herstellen op een slotkoers gisteren van 85,80 gulden.

Bij een relatief stabiele dollar deden met name de voedingswaarden het deze week uitstekend. Ahold dat gisteren met een notering zijn intrede deed op de Brusselse effectenbeurs, eindigde de week op 65,20 gulden. De show werd echter gestolen door Heineken. De bierbrouwer is ten opzichte van de laagste koers in 1995 (193,20 gulden op 10 maart) bijna 100 gulden gestegen. Deze week dikte het fonds in twee dagen weer negen gulden aan op een slotkoers gisteren van 285,70.

    • Marc Serné