'Binnen maanden' top Peres-Assad

JERUZALEM, 23 DEC. Een ontmoeting tussen de Israelische premier, Shimon Peres, en de Syrische president, Hafez al-Assad, kan binnen drie of vier maanden plaatsvinden.

Dat heeft de directeur-generaal van het Israelische ministerie van buitenlandse zaken, Uri Savir, gisteren gezegd. Savir leidt de Israelische delegatie in de onderhandelingen met Syrië. Savir zei gisteren in Jeruzalem dat de Syriërs “een nieuwe openheid” ten aanzien van de Israelische voorstellen aan de dag leggen. “Assad heeft het nu over een werkelijke vrede”, zo zei hij. “Ik heb het nu over verklaringen die hij niet in het openbaar heeft afgelegd. Assad heeft het nu over de kwaliteit van relaties in vredestijd. Als we vrede wensen, kan die er binnen drie of vier maanden zijn.”

Tot dusverre heeft de Syrische president Israelische verzoeken om overleg op hoog niveau van de hand gewezen. Hij eiste eerst een verzekering dat Israel bereid is de hele Golan-hoogvlakte aan Syrië terug te geven. De hoogvlakte wordt sinds de oorlog van 1967 door Israel bezet.

Volgende week hervatten de Israelische en Syrische delegaties het overleg, dat een half jaar heeft stilgelegen. Ze zullen op een boerderij nabij de Amerikaanse hoofdstad Washington twee gespreksronden afwerken.

Ook Peres zelf liet zich gisteren hoopvol uit over de mogelijkheid van vrede met Syrië. Op een lunch met Israelische journalisten zei hij: “Noch wij, noch de Syriërs hebben een alternatief buiten het sluiten van vrede. Ik zeg: er komt vrede.” Hij wilde niet ingaan op vragen over de Golan en herhaalde het Israelische standpunt dat “de omvang van de [Israelische] terugtrekking in verband staat met de omvang van de vrede”.

De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, zei eerder deze week na een gesprek met zijn Syrische ambtgenoot dat er beweging zit in de Syrische standpunten: “Syrië beweegt zich in een nieuwe richting”, aldus de minister (Reuter, AP)