AMC divisie verloskunde heeft kritiek op directeur

AMSTERDAM, 23 DEC. Zeventig medewerkers van de divisie verloskunde / gynaecologie-vrouwenkliniek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben zich in een open brief gedistantieerd van uitspraken van directeur patiëntenzorg D. Bakker. Bakker liet zich twee weken geleden in een vraaggesprek met deze krant negatief uit over in vitro fertilisatie en abortus provocatus.

Over abortus zei hij: “In de ene operatiekamer vergieten artsen bloed, zweet en tranen om een baby van zeshonderdvijftig gram in leven te houden, in de kamer ernaast beëindigen ze een zwangerschap omdat mevrouw op skivakantie wil. Indicatie wintersport, slobber maar weg die boel. Ik zeg het een beetje cru, dan wordt misschien duidelijk hoe absurd we bezig zijn.”

Volgens de medewerkers heeft Bakker met zijn uitspraken artsen, verpleegkundigen en patiënten beledigd. “Het is moeilijk om met een man met opvattingen als de zijne onder één dak te moeten werken”, aldus de brief.

Volgens de woordvoerder van het AMC staat de positie van Bakker vooralsnog niet ter discussie. “Het staat iedereen in dit ziekenhuis vrij om zijn eigen mening te geven, ook het hogere kader. Wij geloven in pluriformiteit. Een levendige discussie komt de kwaliteit van de ethische besluitvorming ten goede.”