Wilde Eric

Een onderneming met de omvang van Unigro moet niet afhankelijk zijn van één persoon, zo betoogde Eric Albada Jelgersma in april 1994.

De eigenaar/topman van levensmiddelengroothandel Unigro - van de Super, Cirkel en Spar-supermarkten - sprak die wijze woorden bij gelegenheid van zijn vertrek als directievoorzitter. Albada Jelgersma liep al enige tijd rond met het plan om het rustiger aan te gaan doen, maar had gewacht op het moment dat de juiste opvolgers voorhanden waren. De Unigro-topman benaderde persoonlijk Bas Vos, die met veel succes KBB-dochter Hema had gereorganiseerd. Samen met directievoorzitter Ter Haar, die kwam van Sara Lee/Douwe Egberts, en financiële man Kranenburg vormde Vos het driekoppige management van Unigro.

Opvallend was dat Albada Jelgersma 'niet-operationeel' directielid bleef, een functie die zelfs in het directiereglement werd vastgelegd. De eigenaar van Unigro, bijgenaamd 'wilde Eric', kon zich zo blijven bemoeien met de dagelijkse gang van zaken. Geen enkele manager wordt graag op de vingers gekeken door een afgetreden topman en de gevolgen lieten niet snel op zich wachten. De raad van commissarissen heeft Bas Vos ontslagen, zo werd deze week bekend. Over de reden van het ontslag wil Unigro niets zeggen.

Voorzitter van de raad van commissarissen is oud-minster A.P.J.M.M. van der Stee, die als commissaris ook al machteloos moest toezien hoe de managers van fusiepartners Bols en Wessanen het met elkaar aan de stok kregen. De pijnlijke stoelendans rond de Unigro-directiezetels roept wederom vragen op over de toezichthoudende rol van raden van commissarissen in Nederland.

    • Paul Wessels