VN vinden delen van raket in kanaal Bagdad

NEW YORK, 22 DEC. In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn door medewerkers van de Verenigde Naties onderdelen aangetroffen die nodig zijn om raketten op koers te houden. Dat heeft de VN gisteren, na afloop van een ontmoeting met de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, bekendgemaakt.

De onderdelen, gyroscopen, zijn van hetzelfde type als eerder deze maand door Jordanië werden onderschept. Rolf Ekeus, het hoofd van een VN-commissie die belast is met het toezicht op de vernietiging van een deel van het wapenarsenaal van Irak, zei dat het materiaal gisteren in het Tigriskanaal bij Bagdad is gevonden.

De aangetroffen onderdelen bewijzen volgens Ekeus dat Irak zich niet houdt aan een resolutie uit april 1991 van de Veiligheidsraad. Volgens deze resolutie moet Irak volledige openheid van zaken geven over de nucleaire, biologische en chemische wapenprogramma's die het heeft. Als verklaring voor de vondst heeft Irak, volgens Ekeus, naar voren gebracht dat het illegale importen betreft die niet meer geretourneerd konden worden aan de leveranciers. Om die reden zouden de onderdelen in het kanaal zijn gegooid.

Iraakse functionarissen ontkennen dat Irak een raketprogramma heeft. Zij hebben gezegd dat de berichten van de VN-commissie zijn bedoeld om economische sancties tegen het land in stand te kunnen houden. Deze sancties werden door de VN ingesteld om de Iraakse overheid tot openheid te bewegen.

Ekeus heeft gisteren na het onderhoud met de Veiligheidsraad gemeld dat er “geen enkel bewijs is” dat Irak zijn wapens voor biologische en chemische oorlogvoering heeft vernietigd. Hij voegde daar aan toe dat Irak in zijn ogen geen onmiddellijke bedreiging vormt voor de stabiliteit in het Middden-Oosten. “Wij denken”, zo zei Ekeus, “dat we een goed beeld hebben van de activiteiten van Irak”.

De VN-commissie kreeg in augustus, nadat een hoge Iraakse functionaris en schoonzoon van de Iraakse leider Sadam Hussein uitweek naar Jordanië, honderdduizenden pagina's dikke documenten over het verboden wapenprogramma. De hoge functionaris werd er door Iraakse woordvoerders van beschuldigd deze documenten achtergehouden te hebben. (AP, AFP, Reuters)