VEENBESSENSAUS

De zachtzure dieprode veenbes is een geliefd condiment bij wildbraad. Meestal worden de bessen geserveerd als compote maar een fluweelzachte saus van deze bessen is erg geraffineerd - zeker als er een kruidnageltje aan te pas komt.

Voor twee deciliter dikke saus:

270 gram veenbessen

100-120 gram suiker

2 deciliter onverhit puur appelsap

(natuurwinkels)

5 kruidnagelen (of meer)

fijngewreven in de vijzel

Doe de veenbessen met 100 gram suiker (meer voor zoetekouwen) en het appelsap in een pan, breng alles aan de kook en laat in gesloten pan op laag vuur 5-7 minuten koken tot de suiker is gesmolten en alle bessen zijn opengesprongen. Druk de verkregen, dikke veenbessenmoes door een fijnmazige roestvrijstalen bolzeef en vang de fluweelzachte saus op in een kom. Breng de saus naar wens op smaak met een flinke mespunt (of meer) van de geurige fijngewreven kruidnagelen. Serveer de saus ijskoud.

    • Florine Boucher