Stille wraak

Jarenlang zag financieel centrum Amsterdam steeds meer handel in aandelen en obligaties naar Londen weglekken. Niet langer. Door de grootscheepse reorganisatie van de beurshandel, die vorig jaar zijn beslag kreeg, komt er weer handel terug, juicht de effectenbeurs. Maar dat niet alleen. De Amsterdamse beurzen hebben nu ook een van de Nederlanders achter de handel in de City teruggelokt naar het knusse Rokin en het Beursplein. George Möller, nu nog directeur van MeesPiersons omvangrijke activiteiten in Londen, waaronder financiering van handel in complexe financiële instrumenten, wordt de nieuwe directeur van de Europese Optiebeurs. En daarmee hoogstwaarschijnlijk ook de belangrijkste man op de effectenbeurs, die druk bezig is een fusie met de Optiebeurs te onderzoeken.

Een opmerkelijke ruil, of 'swap' zoals zij in Londen zeggen. De huidige directeur van de Optiebeurs, Joost Kuiper, wordt MeesPiersons eerste man en begint per 1 maart. Toeval natuurlijk. Gewoon allemaal zeer bekwame mensen. Naar talent vissen in andermans vijver is immers niet verboden. Wel jammer voor MeesPierson. Daar moeten weliswaar banen worden geschrapt om een scherper omlijnde Europese zakenbank te worden, maar dan hoeven topdirecteuren nog niet de kuierlatten te nemen. Ook jammer voor de Optiebeurs die Kuiper al na ruim twee jaar weer zag vertrekken. Sommigen zien in de carrièresprongen de onzichtbare hand van ABN Amro, de eigenaar van MeesPierson en tevens de sterkste partij op de beurzen. Anderen een niet zo stille wraak van de Optiebeurs op buurman MeesPierson. Don't get mad, get even.

    • Menno Tamminga