Shin Beth: nu serieus gevaar voor leven Peres

TEL AVIV, 22 DEC. Premier Shimon Peres wordt volgens de Shin Beth, binnenlandse veiligheidsdienst, meer door extremistische Israeliërs met de dood bedreigd dan ooit het geval is geweest met de vermoorde premier Yitzhak Rabin. Bronnen bij de Shin Beth hebben deze informatie via de Israelische media verspreid.

Volgens de Shin Beth wordt er in extreem-nationalistische Israelische kringen ook na de moord nog in groepsverband gesproken over het uit de weg ruimen van Peres. Wegens het onderkende gevaar voor het leven van Rabins opvolger laten de bronnen bij de Shin Beth weten dat het “niet mogelijk is alle gaten te sluiten”. Dit bericht verklaart de opvallend scherpe veiligheidsmaatregelen rond de premier.

Uren voordat hij zijn periodieke bezoeken brengt aan het hoofdkwartier van de Arbeidspartij in Tel Aviv wordt de Yarkon-straat langs de Middellandse Zee voor het verkeer afgesloten. Scherpschutters nemen posities in op daken rond het partijkantoor. En om Peres aan het oog van een mogelijke moordenaar te onttrekken, wordt bij het portier van zijn auto een grote zwarte doek gespannen zodat hij ongezien naar binnen kan glippen.

Professor Ehud Springzak, een deskundige op het gebied van joods extremisme van de universiteit van Jeruzalem, wees er deze week in een vraaggesprek voor de radio op dat het uitblijven van een duidelijke en krachtige stellingname van rabbijnen tegen onder meer de voortgaande verheerlijking van Baruch Goldstein, die vorig jaar in een moskee in Hebron 29 Palestijnen vermoordde, het religieuze joodse extremisme tegen de vredespolitiek van de Israelische regering blijft voeden.

Israels ex-sefardische opperrabbijn Mordechai Eliahu heeft vorige week joden opgeroepen hun kleren te verscheuren als Bethlehem in Palestijnse handen zou zijn overgegaan. De overdracht van Bethlehem aan de Palestijnen beschouwt deze rabbijn als “de verwoesting van Judea”. Hij zei dit tijdens een eerste bijeenkomst na de moord op Rabin van rabbijnen uit nederzettingen in bezet gebied. Volgens joods gebruik worden kleren gescheurd bij de begrafenis van een familielid als teken van rouw. Volgens rabbijn Eliahu zullen ook militairen hun uniformen moeten scheuren bij het passeren van Bethlehem.