Ritzen wint geding van oud-docenten

DEN HAAG, 22 DEC. Ruim honderd oud-docenten uit het hoger beroepsonderwijs (hbo) hebben het kort geding verloren dat zij tegen minister Ritzen (onderwijs) hadden aangespannen. De voormalige leraren eisten dat hun wachtgeldregeling vanaf 1 januari 1996 niet verslechtert. De Haagse rechtbankpresident stelde vanochtend in zijn vonnis dat er wettelijk geen garantie is gegeven aan de docenten. Hij achtte het wel begrijpelijk dat de eisers hebben verondersteld dat een garantie was gegeven.

De oud-docenten beriepen zich op afspraken die eind jaren tachtig zijn gemaakt over de mogelijkheid om naast de wachtgelduitkering van 70 procent van het laatst genoten salaris bij te verdienen tot 100 procent van dit bedrag. De betrokken docenten maakten toen gebruik van een wachtgeldregeling voor werknemers in het hbo die ouder waren dan 50 jaar.

Oud-minister Deetman (onderwijs) had de regeling in het leven geroepen om het aantal boventallige docenten terug te dringen. Dat was het gevolg van de schaalvergrotingsoperatie in het hbo, waardoor het aantal hogescholen terugliep van 350 in 1986 tot 73 in 1990. In totaal maakten meer dan vijfhonderd docenten van de regeling gebruik. De nieuwe regeling moet minister Ritzen volgend jaar 10 miljoen gulden opleveren. (ANP)