Resultaat Barings valt ING tegen

AMSTERDAM, 22 DEC. De resultaten van dochterbank Barings van Internationale Nederlanden Groep (ING) zullen dit jaar achterblijven bij de verwachtingen.

Barings, dat begin dit jaar door ING voor 1,6 miljard gulden werd gekocht nadat de Britse bank bezweek onder enorme verliezen van handelaar Nick Leeson op de financiële markten in het Verre Oosten, zal in 1995 niet voldoen aan de maatstaf van een rendement van 11 procent op eigen vermogen dat ING van al haar activiteiten eist. Dit zei ING-topman A. Jacobs vanmorgen in een vraaggesprek met de Britse krant Financial Times. In een toelichting over ING's cijfers over het derde kwartaal van 1995 zei Barings-voorzitter H. Lindenbergh in oktober al dat de handelsresultaten van ING, na aanvankelijke verliezen in het eerste kwartaal, de opgaande lijn van het tweede kwartaal verder hadden voortgezet. ING publiceert geen afzonderlijke handelsresultaten voor ING Barings.

Volgens Jacobs heeft ING Barings vooral last van de zwakke ontwikkeling op de kapitaalmarkten in de opkomende markten, de zogenoemde 'emerging markets', waar de bank veel activiteiten heeft. Een extra tegenvaller is dat de bank de vestigingen in Singapore en Tokio tot nu toe gesloten heeft moeten houden, tegen doorlopende vaste kosten van omgerekend 12,5 miljoen gulden per maand.

De corporate finance-afdeling van Barings, die adviezen geeft aan het bedrijfsleven, draait wel boven verwachtingen.

ING maakte over de eerste negen maanden van dit jaar een nettowinst van 1,88 miljard gulden, vijftien procent meer dan de zelfde periode vorig jaar. Voor geheel 1995 verwacht de bankverzekeraar een 'duidelijke' stijging van de winst. Jacobs verdedigde het adviescontract dat ING heeft gesloten met voormalige tweede man van Barings, Andrew Tuckey, die voor omgerekend 250.000 gulden een jaar is ingehuurd. “Dat is een tijdelijke zaak. Tuckey helpt ons Barings naar een beter niveau te krijgen dan de bank had na de klap in Singapore.”