Rechtbank verzuimt bestand te wissen

DEN HAAG, 22 DEC. De rechtbank in Den Haag heeft verzuimd vertrouwelijke informatie te wissen in “nagenoeg alle alle vijftig computers” die de rechtbank in 1994 heeft verkocht. Dit zegt directeur S. Stadelmaier van Orbit Systems Nijmegen waar ongeveer de helft van de computers terechtkwam.

Orbit, dat jaarlijks duizenden computers opkoopt, verkocht begin deze maand een van de justitiële computers, een Philips 3105, door aan een 21-jarige Nijmeegse studente. De nieuwe eigenaresse ontdekte de gegevens en stelde het dagblad De Gelderlander hiervan in kennis.

De Haagse persrechter, E. Numan, betreurt het dat derden kennis hebben kunnen nemen van de informatie die op de harde schijf staat, maar meent dat er geen informatie was opgeslagen “waardoor politieonderzoek kapot kan gaan”. “Het gaat voor het merendeel om oude bestanden.” De computer was in gebruik bij de toenmalige voorzitter van de strafkamer van de arrondissementsrechtbank in Den Haag en bevat bestanden van 1991 tot eind 1993. Toen de Haagse rechter op zijn beeldscherm las dat de “harde schijf niet te benaderen” was, bood hij zijn pc ter reparatie aan. Per ongeluk kwam de computer niet bij de reparateur terecht, maar bij een partij in te ruilen oude computers. De computers werden in 1994 door L'Unité automatisering in Huizen uit de rechtbank gehaald en onder andere doorverkocht aan het Nijmeegse bedrijf Orbit.

Volgens Stadelmaier waren de computers, voor het merendeel Olivetti's, van goede kwaliteit en waren de harde schijven niet gewist. “We konden zo van de ene rechtszaak naar de andere fietsen. We hebben al die schijven opnieuw geformatteerd. Daarna kunnen wíj in ieder geval niet meer zien wat op die harde schijf heeft gestaan.”

Volgens het dagblad De Gelderlander waren op de harde schijf verhoorverslagen van verdachten, rapporten van psychiatrisch onderzoek, gegevens over undercover operaties en over internationale drugstransporten opgeslagen. Numan zegt dat het alleen om “citaten uit rapporten” gaat. Stadelmaier zegt dat het tot de standaardprocedures behoort om alle harde schijven te wissen. In dit geval heeft de Haagse justitie zelf verzuimd de partij te wissen, aldus Stadelmaier. Een monteur van Orbit Systems wist de defecte computer weer aan de praat te krijgen. Hoe de harde schijf leesbaar werd, weet Stadelmaier niet.

De Haagse persrechter erkent dat onvoldoende is getracht informatie te wissen. “Er is nu een oekaze van het ministerie uitgegaan die ons voorhoudt uit pc's die worden verkocht de harde schijf te halen en te vernietigen, bijvoorbeeld door deze samen te persen of te bewerken met hamerslagen. Als u bedenkt dat ik persrechter ben, dan kunt u zich voorstellen wat een werk op me afkomt.”

L'Unité-woordvoeder De Groot houdt vol dat de partij wel degelijk is gecontroleerd. Maar volgens hem zullen er altijd slimmeriken zijn die van gewiste schijven alsnog informatie af kunnen halen. “Vernietigen van de harde schijf is de enige oplossing om te voorkomen dat data worden opgeroepen.”

De helft van de bewuste partij is inmiddels volgens Stadelmaier - met ongewiste harde schijf - via een Nigeriaans bedrijf naar Ghana gezonden. Stadelmaier: “Die spreken Swahili dus die kunnen dat toch niet lezen.”

De Haagse rechtbank heeft de landsadvocaat in de arm genomen om te zien of zij achter de identiteit van de Nijmeegse studente kunnen komen. “Die harde schijf moet worden gewist!” aldus Numan.

    • Hans Moll