Polen onderzoekt geheime diensten

WARSCHAU, 22 DEC. De voorzitter van het Poolse parlement, Józef Zych, heeft een commissie ingesteld om de activiteiten van de geheime diensten te onderzoeken.

De beslissing volgt op de beschuldiging door minister van binnenlandse zaken Andrzej Milczanowski, gisteren tijdens een speciale parlementszitting, dat de nieuwe premier, de ex-communist Józef Oleksy, in de periode 1990-'95 een informant is geweest van een buitenlandse geheime dienst. Milczanowski suggereerde dat die dienst de Russische KGB was, aan wie Oleksy staatsgeheimen zou hebben doorgespeeld.

President Lech Walesa, die eerder deze maand werd verslagen door de ex-communist Aleksander Kwasniewsky en zaterdag zijn ambt officieel moet opgeven, zei vorige week over “documenten” te beschikken waaruit blijkt dat “de staatsveiligheid wordt bedreigd”. Tijdens besprekingen tussen Walesa en zijn vertrouweling Milczanowski, die de staatsveiligheidsdiensten in zijn portefeuille heeft, ontbrak Oleksy, met wie Walesa al maanden op voet van oorlog leeft. Dat leidde tot speculaties over diens vermeende betrokkenheid bij een spionageschandaal. Gisteren beschuldigde Milczanowski Oleksy rechtstreeks.

Oleksy is sinds maart premier en lid van het ex-communistische Verbond van Democratisch Links (SLD). In de periode voor 1989 maakte hij carrière in de communistische Poolse partij. De premier ontkende gisteren te hebben gespioneerd. Hij zei dat Walesa en Milczanowski “op zoek zijn naar wraak voor de verloren verkiezingen” met behulp van een “smerige provocatie”. Walesa heeft gezegd niet te handelen uit persoonlijke motieven, maar “slechts het beste met Polen voor te hebben”.

Rusland ontkende gisteren dat Oleksy een KGB-informant is geweest. Volgens het Russische ministerie van buitenlandse zaken was de beschuldiging “een poging onenigheid tussen onze landen te zaaien”.

De gisteren ingestelde parlementaire onderzoekscommissie moet leden van alle partijen bevatten. “Ons democratische systeem is solide genoeg om de ernstigste crises op grondwettelijk gebied te boven te komen”, aldus parlementsvoorzitter Zych.

De Poolse belastingdienst heeft beslag gelegd op de bankrekeningen van Walesa. Zij wil dat Walesa voor zijn vertrek als president 400.000 dollar belasting betaalt over een bedrag van een miljoen dollar dat hij van het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft gekregen voor de rechten op de verfilming van zijn autobiografie. (AFP, Reuter, AP)