Paus komt met nieuwe handleiding voor seksuele opvoeding

ROME, 22 DEC. Wie masturbeert is niet helemaal in orde, onthouding is de beste bescherming tegen aids, en homoseksualiteit is onnatuurlijk. Deze uitspraken zijn te vinden in de nieuwe handleiding voor seksuele opvoeding die het Vaticaan deze week heeft gepubliceerd.

Het boekje is een felle aanval op onderwijzend personeel en andere opvoeders die met duidelijke afbeeldingen materiaal kinderen vertrouwd willen maken met seksualiteit. Je kan beter niet teveel laten zien, schrijft de Pauselijke Raad voor het Gezin in de ruim zestig pagina's tellende handleiding. Desnoods moeten ouders hun kinderen maar van school halen.

“Ouders moeten neen weten te zeggen tegen hun kinderen wanneer dat noodzakelijk is”, aldus de handleiding. Dat is vaak, want de wereld is vol verleidingen: “Denk alleen maar aan de wantoestanden in sommige discotheken, zelfs tussen kinderen van onder de zestien.”

Met waarschuwingen tegen abortus kun je volgens het Vaticaan niet vroeg genoeg beginnen. Later, aan het eind van de adolescentie, wordt het tijd voor een goed gesprek over de natuurlijke middelen van geboortencontrole. Alle voorbehoedsmiddelen worden afgewezen. Pleidooien voor safe sex door een condoom te gebruiken, zijn “gevaarlijk en immoreel”. De enige afdoende beveiliging tegen aids is volgens het Vaticaan onthouding voor wie niet getrouwd is, en echtelijke trouw voor degene die wel in het huwelijk is getreden.

Over homoseksualiteit kunnen ouders beter niet praten zolang hun kind de puberteit nog niet heeft bereikt, wat dat is volgens de handleiding in strijd met de wetten van de natuur. Zelfbevrediging is “een ernstige afwijking” waarvoor “geen enkele morele rechtvaardiging” bestaat. Bij de adviezen die de Raad voor het Gezin aan katholieke ouders meegeeft staat ook dat meisjes niet te snel moeten leren hoe kinderen precies worden geboren. Dat zou hen maar kunnen afschrikken.