Overlevenden vliegramp Colombia

BUGA, 22 DEC. Reddingswerkers in Colombia hebben gisteren vijf overlevenden gevonden van de vliegramp, in de nacht van woensdag of donderdag bij de Colombiaanse stad Cali.

Eerder werd bericht dat er geen overlevenden waren aangetroffen. Volgens ooggetuigen vloog de Boeing 757 van American Airlines woensdagavond plaatselijke tijd tegen een bergwand waarna het toestel explodeerde. De verongelukte Boeing 757 van American Airlines was onderweg van de Amerikaanse stad Miami naar Cali en had 164 passagiers, onder wie vier kinderen en acht bemanningsleden aan boord.

De reddingswerkzaamheden kwamen woensdagavond en donderdagnacht langzaam op gang omdat het toestel was verongelukt in moeilijk toegankelijk gebied. Troepen van het Colombiaanse leger zijn naar de plaats van de ramp gestuurd omdat de linkse guerrillabeweging FARC in deze regio actief is. Bij aankomst van de reddingswerkers heeft de politie te midden van de wrakstukken van het vliegtuig enkele personen gearresteerd die op zoek waren naar kostbaarheden. Donderdagavond moesten de reddingswerkzaamheden wegens slechte weersomstandigheden worden afgebroken.

Medewerkers van de Amerikaanse federale recherche FBI, vertegenwoordigers van Amerikaanse luchtvaartautoriteiten en experts van Boeing zijn uit de Verenigde staten naar Colombia gevlogen om de oorzaak van de ramp vast te stellen. Enkele minuten voordat het toestel zou landen meldde de bemanning dat er problemen waren met een van de motoren. Volgens een woordvoerder van American Airlines vloog de Boeing oostelijk van de gebruikelijke aanvliegroute naar het vliegveld van Cali. De 'zwarte doos', die de gegevens van de vlucht bevat, is nog niet gevonden.

Vorig jaar liet de Internationale vereniging voor luchtvaartpassagiers (IAPA) een waarschuwing uitgaan aan reizigers om het vliegen van en naar Colombia te mijden. Het aantal vliegtuigongelukken in de periode 1982 tot 1993 was namelijk, volgens IAPA, twintig keer zo hoog als in de Verenigde Staten. Het ongeval van woensdagavond was het derde dit jaar in Colombia. Gedurende de afgelopen tien jaar zijn bij vliegrampen in Colombia bijna duizend doden gevallen.

Het recente ongeluk met de vier jaar oude Boeing 757 van American Airlines is het eerste sinds de introductie van dit type toestel in 1982. Het laatste vliegramp waarbij een Amerikaanse maatschappij was betrokken, betreft de bomaanslag op een toestel van Pan Am op 21 december 1988 boven het Schotse Lockerbie. Daarbij kwamen toen 270 mensen om het leven. (Reuters, AFP, AP)