Ongelukken door ijzel in het noorden, snelweg dicht

GRONINGEN, 22 DEC. In het noorden van het land bezorgde ijzel vandaag het verkeer veel overlast. De snelweg A7 tussen Groningen en Drachten werd gedeelteliejk afgesloten.

Rond het middaguur was Rijkswaterstaat daar nog aan het strooien. Op snelwegen en binnenwegen deden zich volgens de politie tientallen aanrijdingen voor, waarbij blikschade ontstond en enkele personen licht gewond raakten. Het streekvervoer liep vertragingen op van meer dan een half uur. De politie verwachtte door de stijgende temperatuur in de loop van de middag een verbetering van de situatie.

Op de provinciale weg van Asten naar Helmond is vanochtend vroeg een vrachtauto met zwavelzuur gekanteld doordat drie vrachtauto's tegen elkaar botsten. Volgens de politie kan het ongeluk zijn veroorzaakt door mist en ijzel. De chauffeur van de tankauto kwam om het leven. De twee andere chauffeurs zijn licht gewond.

Een deel van de giftige zwavelzuur liep uit de tankauto en kwam in een sloot terecht. De brandweer was uren bezig het zwavelzuur uit de vrachtauto te pompen. De weg werd voor het verkeer afgesloten, omdat zwavelvuur bij inademing gevaarlijk is. Ook de omgeving is afgezet.

Het verkeer had ook gisteren in vrijwel het hele land hinder van spekgladde wegen door ijzel en sneeuw. In het Limburgse Brommelen verongelukte een voetganger doordat hij werd geschept door een automobilist. Die zag de voetganger door het slechte weer te laat. Op snelwegen zijn volgens de politie gisteren geen ernstige ongelukken gebeurd. Wel ontstonden kettingbotsingen, waarbij echter alleen blikschade ontstond.