Neonazi's veroordeeld, aanslagen niet bewezen

WENEN, 22 DEC. Twee mannen zijn in Oostenrijk veroordeeld tot gevangenisstraffen wegens betrokkenheid bij neonazistische activiteiten. Zij zijn vrijgesproken van de verdenking dat zij hebben deelgenomen aan aanslagen met bombrieven, twee jaar geleden.

Bij een van deze bombrief-aanslagen heeft de voormalige burgemeester van Wenen, Helmut Zilk, in 1993 drie vingers verloren. De acht leden tellende jury achtte niet bewezen dat Peter Binder (28) en Alexander Radl (28) betrokken waren bij de bombrief-aanslagen. Zij achtte hen wel schuldig aan deelname aan een van de meest actieve neonazistische bewegingen in Oostenrijk, de 'Buiten-Parlementaire Oppositie van het Volk'.

De mannen kregen gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk vijf en drie jaar. Het verklaarde doel van de extreem-rechtse beweging is omverwerping van de democratie in Oostenrijk. De beweging is tegen immigratie en buitenlandse werknemers en de leden hebben in het verleden militaire oefeningen gehouden.

Binder was beschuldigd van het versturen en fabriceren van tien bombrieven en Radl tot het aanzetten van Binder tot de aanslagen daarmee. De verdediging wees op het gebrek aan bewijs en op het feit dat in Oostenrijk opnieuw bombrief-aanslagen werden gepleegd toen de twee al vastzaten. De laatste had vorige week plaats, twee dagen voor de verkiezingen.

In augustus vorig jaar verloor een politieman beide armen toen hij probeerde een bom onschadelijk te maken die was geplaatst bij een school voor Sloweense kinderen in Karinthië. Vorige maand februari werden vier zigeuners gedood toen zij een bord met een voor zigeuners beledigende tekst wilden weghalen en in juni raakten in Oostenrijk en Duitsland een Hongaarse en een Duitse vrouw gewond door een bombrief. (AP)