Litouwse bankiers gearresteerd

VILNIUS, 22 DEC. Drie hoge bankfunctionarissen in Litouwen zijn opgepakt. Zij worden verdacht van fraude rond de ondergang van de grootste commerciële bank van het land, zo heeft een regeringswoordvoerder gisteren. De centrale bank van de voormalige Sovjet-republiek had woensdag de bankvergunning van Innovation Bank ingetrokken. De grootste commerciële bank in de Baltische staat kon niet meer aan haar verplichtingen voldoen. De bank zou bij het verstrekken van een kwart van de leningen minder rente vragen dan zij op de spaarrekeningen uitkeerde. De centrale bank zal binnenkort een tijdelijk bestuur benoemen. Doordat de bank niet langer haar functies mag uitoefenen zijn veel betalingen niet meer mogelijk. Gisteren werd voorzitter Balkevicius van de Innovation Bank gearresteerd, nadat hij zich twaalf uur in het bankgebouw had verschanst. Woensdagavond waren al twee hoge medewerkers van Litimpeks, de op een na grootste bank, opgepakt. Litimpeks zou met de Innovation Bank fuseren. (Reuter)