Lekker sfeertje met sjees en slaapmutsen

In alle vierduizend bungalows van Centre Parcs staat een kerstboom. Het al of niet optuigen wordt aan de gasten zelf overgelaten. Alle bungalows van het zes vakantieparken tellende bedrijf zijn dit jaar vol, net als die van concurrent Grandorado. De medewerkers hebben getracht “een lekker sfeertje” te scheppen in de parken. Er worden kerstmarkten gehouden, de bomen in de parken zijn verlicht en er is gezorgd voor “aantrekkelijke kerstdiners van goedkoop tot diner dansant aan toe”.

De belangstelling voor een kerstvakantie in de bungalowparken is iets van de laatste jaren, meldt directeur Nederland Dick Flink van Centre Parcs. Zes of zeven jaar geleden bleven veel huisjes nog leeg. Flink: “Vroeger werd Kerstmis beschouwd als een familiefeest dat je thuis moest vieren. Nu is het doorbrengen van de kerstdagen in een vakantiepark ingeburgerd. De mensen hebben iets meer lef gekregen.”

Volgens Flink is het huren van een bungalow in een vakantiepark voor veel Nederlanders de enige manier om er een echt familiefeest van te maken. Flink: “Veel mensen kampen thuis met ruimtegebrek. Hier huren ze twee of drie huisjes en kunnen opa en oma en de kleinkinderen er allemaal bij zijn. Bovendien kunnen ze lekker tafelen zonder dat ze daarna weer met de auto de weg op moeten. Het geeft een veilig gevoel.”

Kerst is een stil seizoen, volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme. De meeste mensen blijven thuis. Slechts 350.000 Nederlanders gaan de hort op, van wie 200.000 naar het buitenland: om te skiën of, steeds populairder, om te zonnen in een warm land. Met Pasen trekt één miljoen erop uit.

De variatie in kerstarrangementen is groot. In het Zuidlimburge Valkenburg kunnen homomannen in een driesterrenhotel samen op een sportieve manier Kerstmis vieren. Het gaat om “actieve mannen die niet zo erg van uitgaan en kroegen houden”, zegt reisleider Willem Meijs. Het programma voorziet in stevige wandelingen. Meijs: “Het is voor de mannen een uitdaging, ook al omdat ze samen met andere homomannen in een groep zijn. Soms komen er stellen uit voort.”

In een voormalige stoeterij in het Friese St. Nicolaasga is er de mogelijkheid de kerstdagen in hippische sfeer door te brengen. Automobilisten worden aan het begin van de oprijlaan opgewacht en leggen het laatste stukje van hun reis per sjees of als het sneeuwt per arreslee af. Na een kerstdiner overnachten ze in een voormalige stalmeesterwoning, slaapmutsen en negentiende-eeuwse nachtgewaden worden uitgereikt.

In Amsterdam laten enkele honderden gezinnen zich rondvaren op een luxe salonschip. Het diner tijdens de kerstcruise door het havengebied bestaat uit een koud en warm buffet. Klassiek dineren is volgens bedrijfsleider Mireille Kampen van rederij Naco ongeschikt voor een bootreis, bovendien wordt voorkomen dat mensen te lang naast een ongewenst persoon komen te zitten.

Religieuze gemeenschappen hebben een naam op te houden. In het Brabantse Oirschot vieren alleenstaanden en bejaarde echtparen de geboorte van het kindeke Jezus binnen de kloostermuren van de paters en broeders Montfortanen. De zusters van de keuken hebben een kerstmenu samengesteld en na de nachtmis is er glühwein en krentenbrood. “Het gaat er om dat de mensen op een aangename manier Kerstmis vieren in plaats van alleen thuis te zitten”, zegt broeder Richard.

Kerstmis is ook een tijd van bezinning, zegt theologe Marian Arends die groepen begeleidt op het activiteitencentrum van de paters Dominicanen in het Gelderse Huissen bij Arnhem. Het centrum organiseert een ontmoeting voor vrouwen met als thema 'op kerstverhaal komen'. Met de jaarwisseling komen er dertigers en veertigers, meestal alleenstaanden, om terug te blikken en vooruit te zien. Thema van de bijeenkomst is intimiteit en alleen-zijn. Marian Arends: “Het gaat om vragen als hoe heb je je leven tot nu toe vorm gegeven, wat zou je willen loslaten, hoe geef je als alleengaande je seksualiteit vorm, mis je het. Er is ook een poëzie- en smartlappenavond die door de mensen zelf wordt ingevuld. Dan blijkt hoe creatief ze vaak zijn.”

    • Arjen Schreuder