Hoofdverdachte van moord op toeriste in Alanya bekent

ALANYA, 22 DEC. Hakan K., een van de vier verdachten in een moord- en verkrachtingszaak in het Turkse Alanya, heeft gisteren een bekentenis afgelegd. Hij gaf toe betrokken te zijn geweest bij het verkrachten en vermoorden op 21 mei van een Russische vrouw, en bij de ontvoering, zware mishandeling en verkrachting een dag later van drie Nederlandse toeristes en de moord op een van hen. K. vroeg de rechtbank om vergeving.

Tot een vonnis kwam het niet gisteren, op de achtste zittingsdag van het proces. De advocaat van K. had de rechtbank per brief verzocht de laatste zitting van het proces tot januari uit te stellen. Door 'drukke werkzaamheden' kon de advocaat gisteren niet aanwezig zijn en had hij zijn pleidooi niet kunnen schrijven. Gezien de ernst van de rechtszaak - tegen de vier verdachten is vier keer de doodstraf en minimaal 80 jaar celstraf geëist - willigde de rechter dat verzoek in. De uitspraak wordt op 18 januari verwacht.

Hakan K. had zijn schuldbekentenis in de gevangenis op papier gezet. Gisteren las de rechter de tekst in sneltreinvaart voor. K., die als hoofdverdachte wordt gezien, ontkent dat hij de leider van het viertal was. Hij heeft hij naar eigen zeggen niet meer dan een van de Nederlandse vrouwen verkracht. De vermoorde Nederlandse toeriste zou hij wel in het ravijn hebben gegooid, maar toen was ze door twee andere verdachten al om het leven gebracht. De drie anderen mannen die in Alanya terechtstaan, hebben van het begin af aan hun rol in beide zaken toegegeven.

Hoewel de zitting gisteren dezelfde rommelige aanblik vertoonde als eerder - er was opnieuw veel buitenlandse en binnenlandse pers - was de sfeer geladener. Tot vrijwel het laatste moment bleef de hoop bestaan dat de rechter toch zou beslissen uitspraak te doen. De twee Nederlandse vrouwen en de moeder van het omgekomen slachtoffer hadden verscheidene familieleden meegenomen naar Alanya om de slotzitting bij te wonen. Vooral de moeder van de vermoorde toeriste reageerde uiterst teleurgesteld op het uitstel van het vonnis: “Ze hebben een kwartier nodig gehad om mijn dochter te vermoorden, waarom moet de berechting, terwijl alles toch duidelijk is, nu zo lang duren?”

De advocaat van de Nederlandse slachtoffers, Hayatin Bora, overweegt na de afronding van dit proces een civiele strafzaak aan te spannen tegen de Turkse staat. Volgens hem is er sprake van grove nalatigheid en had het moord- en verkrachtingsdrama zelfs voorkomen kunnen worden. Tegen Hakan K. was om elf uur 's avonds een arrestatiebevel uitgevaardigd. Desondanks was hij met drie anderen in de gelegenheid rond middernacht de Nederlandse toeristes te ontvoeren, te beroven, te verkrachten en te vermoorden.

Over de hoogte van het smartegeld dat zal worden geëist, bestaat nog geen overeenstemming. Ook is het nog onduidelijk of de moeder van de vermoorde Nederlandse vrouw ook als eiseres zal optreden. Tot nu staat ze op het standpunt dat ze 'met geld haar kind niet terugkrijgt'. De twee vrouwen die het drama overleefden, zeiden gisteren desgevraagd in te stemmen met het idee van hun advocaat.

    • Froukje Santing