Heiploeg investeert 44 mln in Zoutkamp

ZOUTKAMP, 22 DEC. Garnalenverwerkingsbedrijf Heiploeg BV gaat in Zoutkamp 44 miljoen gulden investeren in een nieuwe fabriek. Heiploeg verhuist daarmee van de dorpskern van de Noordgroningse vissersplaats naar het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Zoutkamp-Noord.

De directie van de grootste garnalenverwerker van Noord-Europa, de provincie Groningen en de gemeente De Marne hebben een akkoord bereikt over steun voor de verhuizing. De directie van Heiploeg dreigde dit jaar Zoutkamp te verlaten omdat het te weinig financiële steun in het vooruitzicht werd gesteld. Rotterdam en Lelystad werden als kandidaten genoemd.

De gemeente De Marne koopt nu voor 2,5 miljoen de leegkomende bedrijfsgebouwen van Heiploeg. De provincie Groningen stelt 1,5 miljoen gulden beschikbaar uit het fonds voor stads- en dorpsvernieuwing. Daarnaast krijgt Heiploeg ondersteuning bij de aanvraag voor een ISP-subsidie (Investeringspremie Regeling). Heiploeg betaalt 37 miljoen gulden uit eigen middelen. De garnalenverwerker is de dorpskern van Zoutkamp ontgroeid. Het bedrijf veroorzaakt veel overlast in het dorp, aan de milieu-eisen kon niet meer worden voldaan en de bedrijfsvoering kwam in de knel. Er waren geen uitbreidingsmogelijkheden. Heiploeg BV maakt deel uit van Heiploeg Shellfish International BV, die een jaaromzet heeft van 330 miljoen gulden. Er werken 1375 mensen, waarvan 250 in Zoutkamp. Heiploeg is de grootste werkgever van Noord-Groningen. De bouw van de nieuwe fabriek start medio 1996, Heiploeg hoopt een jaar later te kunnen verhuizen. De gemeente De Marne wil de dorpskern van Zoutkamp, nu Heiploeg vertrekt, aantrekkelijker maken voor toerisme en recreatie.