Haags plan voor vrijplaats homo's

DEN HAAG, 22 DEC. De gemeente Den Haag overweegt in de Scheveningse Bosjes een proef te doen met een homo-ontmoetingsplaats. Dat schrijft het college van B en W in antwoord op een brief van enkele raadsleden. In een apart gedeelte van het park zouden ontmoetingen tussen homo's een jaar lang worden gedoogd, ondanks protesten van omwonenden en raadsleden. Volgens hen zijn de Scheveningse Bosjes onveilig en veroorzaken af- en aanrijdende homo's verkeersoverlast.

Raadslid P. den Dulk (CDA) vindt dat de overlast van de homo-ontmoetingen niet stringent genoeg wordt aangepakt en dat de bewoners van de Haagse Archipelbuurt door de gemeente voortdurend “met een kluitje in het riet worden gestuurd”. Buurtbewoners, politie en de raadsleden Den Dulk en A. Kamp (VVD) belegden begin november een bijeenkomst over de overlast, waarna de bewoners een petitie stuurden en de raadsleden vragen stelden aan het college van B en W.

Den Dulk zei in zijn brief dat “de recreatieve waarde van groengebieden, zoals het Haagse Bos en de Scheveningse Bosjes, zeer zal dalen door incidenten als deze”. De sfeer in het park is volgens hem crimineel. Den Dulk vindt de reactie van het college niet bevredigend: “Het is wat al te gemakkelijk om te ontkennen dat er een criminele sfeer hangt in de Scheveningse Bosjes. Je maakt mij niet wijs dat het er allemaal prettig aan toegaat.” Onlangs werd in het park een lijk gevonden. De moord stond volgens de politie niet in verband met de homo-ontmoetingen. Den Dulk: “Maar het ligt er toch maar.”

Woordvoerster E. Postman van het comité 'Scheveningse Bos Schoon' wil wethouder Van der Putten (D66) op het matje roepen. “Die gedoogproef staat lijnrecht tegenover onze eisen. De gedoogplek wordt verlegd, waardoor het 'cruiseverkeer' zoals wij dat noemen, zich van de ene naar de andere kant van het park verplaatst. De verkeersoverlast zal zich voortaan voordoen naar een weg waar in de zomer 200 kinderen langskomen op weg naar tennistrainingen en waaraan een partycentrum is gevestigd. Die gedoogplek zal niet eens op een andere plaats in het park liggen dan waar de homo's elkaar nu ontmoeten. De gemeente heeft een plek uitgekozen die midden in het park ligt, dus overal in het park hou je overlast.”

Den Dulk is bang dat als de gemeente in de Scheveningse Bosjes homo-ontmoetingen gedoogt, de overlast niet tot die groenvoorziening beperkt zal blijven. Ook in het Haagse Bos en in het Zuiderpark is sprake van overlast door homo's en prostitutie.