Gratis bellen als preventie tegen rotjes in telefooncel

LEEUWARDEN, 22 DEC. Inwoners van het Friese Gytsjerk kunnen vanaf 30 december drie dagen gratis bellen vanuit de enige telefooncel in het dorp. Op die manier hoopt KPN Nederland dat potentiële vandalen de cel in de Oudejaarsnacht voorbijlopen.

De telefooncel aan de Rinia van Nautaweg werd de afgelopen vijf jaar steevast vernield. Vorig jaar werd in de vroege ochtend de hoorn losgerukt, de jaren daarvoor werd het glazen hokje kapotgeslagen. Overigens moeten in heel Friesland diverse cellen het ontgelden. Elk jaar zit PTT Telecom met een schadepost van 100.000 gulden. Samen met Dorpsbelang Gytsjerk, dat aanvankelijk overwoog burgerwachten in te zetten, zocht PTT Telecom Friesland een oplossing. Een medewerker kwam met het idee dorpsbewoners gratis gesprekken (binnen Nederland) te laten voeren vanuit de telefooncel. Verwacht wordt dat van de sociale controle een preventieve werking uitgaat.

Het gratis belexperiment (een primeur voor Nederland) moet vernielzuchtige jeugd tevens tot bezinning brengen, aldus woordvoerder R. van Vliet van PTT-Telecom Friesland. “We hopen dat de jeugd beseft dat een telefoon een belangrijk instrument is dat niet vernield mag worden. Bovendien denken we dat de dorpsbewoners de cel extra in de gaten zullen houden.” Van Vliet verwacht dat veel mensen tussen twaalf en drie uur 's nachts gebruik zullen maken van de (munt)telefoon om vrienden en familie gelukkig nieuwjaar toe te wensen. “De cel staat bij een café, dus klanten kunnen in het feestgedruis even bellen. Een leuke bijkomstigheid is dat het gratis is.”

W. Terpstra van Dorpsbelang Gytsjerk hoopt er het beste van. “Elke oudejaarsnacht was het raak en werd de cel aan diggelen geslagen. Het is mooi dat je gratis kunt bellen, maar ik weet niet of de jeugd zich erdoor laat afschrikken.” Zelf zag ze meer in de oplossing die in Broeksterwoude wordt geprobeerd. Daar wordt een halve ijzeren olietank van 500 kilo, op voorstel van Dorpsbelang Broeksterwoude, over de enige telefooncel van het dorp geplaatst om vernielingen tegen te gaan. Terpstra: “Zo wordt hij echt afgeschermd, al kan zo'n huls misschien ook weer vernielzucht uitlokken.” Van Vliet geeft toe dat de halve olietank minder klantvriendelijk is, omdat de cel dan drie dagen buiten gebruik is, maar hij denkt niet dat vandalen hun agressie zullen botvieren op de tank. De twee proeven worden uitgebreid geëvalueerd. Als ze succesvol zijn, zullen er experimenten in de rest van het land volgen.