Geplop bij Golden Earring

Concert: Golden Earring. Gehoord: 21/12 Concertgebouw, Haarlem. Herhaling: 4/1 Schouwburg De Lawei, Drachten; 9/1, 10/1 Stadstheater, Zoetermeer; 16/1 Schouwburg, Amphion, Doetinchem; 18/1 Theater Hotel, Almelo; 24/1 De Kampanje, Den Helder; 25/1 De Muzeval, Emmen. Tournee tot en met april.

Wie niet goed keek, kon zich gisteravond toeschouwer wanen bij een beat-optreden aan het eind van de jaren vijftig. Een grote brandende kerstboom naast het podium, fluwelen gordijnen rondom, en zelfs een opstootje van opgewonden tieners rechts in het gangpad. En zelfs de muziek klonk zoals het in die tijd geklonken zal hebben. De Golden Earring speelt tijdens haar theater-tournee akoestisch; alleen drummer Cesar Zuiderwijk drumt op volle rock-sterkte. Bassist Rinus Gerritsen heeft een staande bas, George Kooymans en Barry Hay bespelen versterkte akoestische gitaren. En wat er aan gitaren klonk, leek op het 'droge' geplop van bijvoorbeeld The Beatles in de begintijd van de rock 'n' roll. Bij de Golden Earring, die dit jaar dertig jaar bestaat, is dit een acceptabele vorm van nostalgie. Want het repertoire, dat bekend is geworden met gierend gitaarwerk, heeft niet te lijden onder de vereenvoudigde versies. De aandacht kan geheel naar de stemmen gaan, en de samenzang van Hay en Kooymans klinkt nu soms bijna folk-achtig. Hay zorgt voor de onvervaarde stoere kerels-zang, terwijl Kooymans daar begripvol omheen draait.

De Golden Earring heeft onlangs de cd Sweat Love uitgebracht met versies van klassieke popsongs, zoals Janis Joplins 'Move Over' en 'Ballad Of A Thin Man' van Bob Dylan. Maar tijdens de twee sets gisteravond werden van die cd geen nummers gespeeld, de groep hield zich aan zelfgeschreven hits: Long Blond Animal, Twilight Zone, When The Lady Smiles. Sommige van die eigen nummers hebben een logge melodie, waardoor de tweede set bij momenten dreinerig werd. De belofte van Barry Hay dat de groep er bij dit laatste optreden van 1995 'een teringzooi' van zou maken, werd niet ingelost. Maar dat was geen gemis. De Golden Earring presenteert zich dit keer in het theater met op maat gesneden rock 'n' roll, waarbij Barry Hay voor de verandering eens geen leren broek aan hoeft.

    • Hester Carvalho